Daugavpils pludmalē «Stropu vilnis» piesārņojumu radījušais kuģītis izvilkts krastā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Daugavpilī, Lielajā Stropu ezerā, pludmalē «Stropu vilnis» piesārņojumu radījušais bojātais iegrimušais kuģītis - peldošā pirts - izvilkts krastā, pastāstīja Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Aivars Pudāns.

Pēc tam, kad tika saremontēts un aizvērts vandaļu sabojātais kuģa kingstons un atsūknēts ūdens, kuģītis bija kļuvis pietiekami viegls, lai tā izvilkšanu krastā varētu paveikt tikai ar buldozeru, atsakoties no ceļamkrānu palīdzības.

Patlaban kuģītis piesārņojuma draudus ezeram vairs nerada un tā jaunais saimnieks turpina kuģīša utilizāciju. Nākamnedēļ pie darba ķersies SIA «Venteko» speciālisti, kas ar absorbentu palīdzību savāks un utilizēs līcītī noplūdušos naftas produktus, paskaidroja Pudāns.

Patlaban ezerā, vietā, kur notika naftas produktu noplūde, ir uzstādītas norobežojošās un absorbējošās bonas, norobežojot piesārņojumu starp piestātni un krastu. Avārijas vieta tiek uzraudzīta.

Tiek lēsts, ka Stropu ezerā noplūdušo naftas produktu savākšana un utilizācija izmaksās vairākus tūkstošus eiro. Šie izdevumi būs jāsedz kuģīša iepriekšējam īpašniekam - maksātnespējīgajai SIA «Ekobūvniecība».

Pēc Daugavpils reģionālās vides pārvaldes speciālistu atzinuma, patlaban videi nodarītais kaitējums ir neliels un pludmales, kurai vairākas reizes bijis piešķirts Zilais karogs, darbība šovasar nebūs apdraudēta.

Avārijas seku novēršanas darbus pludmalē «Stropu vilnis» plānots pabeigt līdz 1.aprīlim, līdz 15.aprīlim tiks veikts ūdens kvalitātes monitorings.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls, notikuma vietā ir atsūknēti vairāki desmiti kubikmetru degvielas un ūdens maisījuma, 21 metra perimetrā ir uzstādītas absorbējošās bonas, kas ierobežo piesārņojuma izplatību.

Degvielas noplūde no kuģīša, kas piesārņoja Stropu ezeru, tika konstatēta 13.martā. Par notikušo nekavējoties tika paziņots atbildīgajiem dienestiem, un sākās darbi pie noplūdes novēršanas un avārijas seku likvidācijas.

VUGD darbiniekiem kuģa izraisīto piesārņojumu izdevies lokalizēt pāris stundu laikā. Konstatēts, ka naftas produktu noplūde radusies kuģa īpašnieka bezdarbības dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu