Idilliskā Palmspringsa: skaista dzīve tuksneša ielenkumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV pilsētiņa Palmspringsa ir mākslīga oāze tuksnešainas ainavas ielenkumā. Siltā un sausā klimata dēļ tā daudziem ir sapņu vieta vecumdienu aizvadīšanai. Tomēr Kalifornijā ieilgušais sausuma periods sācis apdraudēt tur dzīvojošo ieradumus, novēroja «Reuters».

Palmspringsas privātmāju iedzīvotājiem ierasta lieta ir piemājas baseins, mākslīgi veidotas ūdenstilpnes un tropiski skati pa logu.

Ilgus gadus šī daudziem bijusi izsapņota vieta, kur mierā un siltumā aizvadīt vecumdienas. Tomēr Kalifornijas štatā jau ceturto gadu ieildzis sausums. Tas licis ieviest bargu ūdens taupības režīmu arī Palmspringsā, kur lietus ir visai reta parādība.

Foto: Reuters/Scanpix

Kalifornijas gubernators licis samazināt ūdens patēriņu par 25% - kas tāds obligātā kārtā štatā noteikts pirmo reizi. Amatpersonas lēš, ka apdzīvotās vietās, kur ūdeni patērē īpaši daudz, nāksies patēriņu samazināt pat par 36%. Štatā tiek liegts izniekot ūdeni, laistot mauriņu un puķes vai mazgājot auto.

Foto: Reuters/Scanpix
Tikmēr iedzīvotāju vidū sāk briest dumpis - izskan apsūdzības, ka turīgāko pilsoņu blīvi apdzīvotajām vietām un pilsētām ūdeni likts taupīt mazāk nekā parastajiem vidusmēra iedzīvotājiem.

Kalifornijas štatā ir simtiem golfa laukumu - un to zaļais mauriņš sausajā klimatā nav dabas dots.

Foto: Reuters/Scanpix

Vieni no lielākajiem ūdens tērētājiem ir arī Palmspringsas iedzīvotāji. Amatpersonas aplēsušas, ka vidējais pilsētiņas iedzīvotājs dienā patērē 201 galonu ūdens (apmēram 761 litrs ūdens), kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz vidējo Kalifornijā. Un rajonos, kur cilvēki dienā tērē 165 galonus ūdens (apmēram 625 litri) un vairāk, ūdens piegāde varētu tikt apcirpta par 35%.

Amatpersonas aicina cilvēkus izrādīt labo gribu, pašiem tērējot ūdeni pēc iespējas mazāk - tiek runāts par retāku drēbju mazgāšanu, retākiem dušas apmeklējumiem, kā arī liek apsvērt iespēju par retāku ūdens nolaišanu tualetē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu