Atzīmē Pasaules vides dienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules vides diena, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību klimata pārmaiņām, ilgtspējīgai attīstībai, vides piesārņojumam un kolektīvai rīcībai šo problēmu risināšanā.

Kā informēja Dabas aizsardzības pārvaldē, šī gada Pasaules vides dienas tēma ir «Nulles tolerance savvaļas sugu nelegālajai tirdzniecībai». Šāda tēma izvēlēta, lai pievērstu sabiedrības uzmanību savvaļas sugu nelegālās tirdzniecības ietekmei uz dabas daudzveidības saglabāšanos un sociālekonomiskajiem apstākļiem globālā mērogā.

Galvenais globālais rīks ilgtspējīgas savvaļas sugu starptautiskās tirdzniecības nodrošināšanai un nelegālās tirdzniecības apkarošanai ir 1973.gada Vašingtonas konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām jeb CITES. Tās īstenošana iespējama, ja sabiedrība tiek izglītota par šiem jautājumiem.

Nelegālā savvaļas sugu tirdzniecība pēdējās desmitgadēs no nezināšanas izraisīta noziedzības veida ir kļuvusi par vienu no ienesīgākajiem un straujāk augošajiem organizētās noziedzības veidiem pasaulē. Atsevišķās valstīs šīs nelegālā rūpala dēļ vairākas sugas ir izmirušas vai atrodas uz izmiršanas sliekšņa. Piemēram, šī iemesla dēļ degunradži gandrīz vairs nav sastopami Vjetnamā un Mozambikā, jo ir liels pieprasījums pēc šo dzīvnieku ragiem.

Latvijā par CITES ieviešanu un uzraudzību atbild Dabas aizsardzības pārvalde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu