Svarīgi fakti, kas jāzina, pirms iegādājies bērzu un kļavu sulas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai patērētājs būtu drošs, ka pārdotās bērzu un kļavu sulas ir kvalitatīvs produkts, atsevišķas prasības sulu iegūšanai un tirdzniecībai ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos. TVNET devās uz Rīgas Centrāltirgu, lai pārliecinātos, vai sulu tirgotāji noteikumus ir ievērojuši.

Latvijā bērzu, kā arī kļavu sulas ir populārs produkts, taču atšķirībā no augļu sulām šīm sulām Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos prasības nav noteiktas.

Tomēr, lai patērētājs būtu drošs, ka šis produkts ir kvalitatīvs, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām bērzu un kļavu sulu fasē vienreizlietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos un uz etiķetes norāda tirdzniecības nosaukumu «Bērzu sula» vai «Kļavu sula», pievienotās sastāvdaļas, ja tādas ir, kā arī tilpumu.

Tāpat uz iepakojuma jānorāda derīguma termiņš «Izlietot līdz..» (svaigai sulai) vai «Ieteicams līdz..» (raudzētai sulai), uzglabāšanas apstākļus, produkta ražotāja vārdu, uzvārdu un adresi. Raudzētas bērzu un kļavu sulas tirdzniecības nosaukumam pievieno papildu norādi «raudzēta».

Savukārt nefasētas bērzu un kļavu sulas realizācijas vietā ir šādas norādes: «Bērzu sula» vai «Kļavu sula», derīguma termiņš «Izlietot līdz..», produkta ražotāju vārds, uzvārds un adrese.

No Rīgas Centrāltirgū nopirktām trīs dažādām sulām (no dažādiem pārdevējiem) tikai vienas pārdevēji ievērojuši visas prasības. Sulas derīguma termiņš uz produkta iepakojuma ir reta parādība. Tāpat arī neatradām uz raudzētām sulām uzrakstu «raudzēts». Jāatzīst gan, pārdevēji ir atsaucīgi un labprāt dalās ar ieteikumiem, kā sulas uzglabāt, kad dzert un cik ilgā laikā tā būtu jāizdzer.

Bērzu un kļavu sulu ražošanas reģistrācijas kārtība aprakstīta PVD mājaslapā. No šīs sadaļas arī pieejamas saites uz veidlapām, uzņēmuma darbības veidu klasifikatoru un pārējo informāciju, kas nepieciešama reģistrācijas veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu