Polijā atrod nozagto Aušvicas nometnes metāla simbolu (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijas policija pēc ilgiem meklējumiem valsts ziemeļos atradusi no Aušvicas koncentrācijas nometnes nozagto metāla uzrakstu „Arbeit macht frei” jeb „Darbs dara brīvu”.

Kā ziņo Polijas tiesībsargi, slavenais koncentrācijas nometnes simbols atrasts sagriezts trīs daļās. Saistībā ar notikušo arestēti pieci vīrieši.

Uzraksta nozagšana izraisīja plašu rezonansi visā pasaulē, sevišķi saniknojot ebreju tautības pārstāvjus. Policija neziņo sīkākus notikušā apstākļus un noziedznieku motivāciju.

Otrā pasaules kara gados nacisti Aušvicas nometnē nogalinājuši pusotru miljonu cilvēku. Metāla uzraksts virs nometnes vārtiem bija viens no nāves nometnes simboliem.

Uzraksta nozušana pagājušajā nedēļā Polijā izraisīja ne mazums neizpratnes - arī par to, kā noziedznieki uzrakstu pamanījušies nozagt. Policijas suņi pēc notikušā uzķēra pēdas, taču tās pazaudējuši uz šosejas, no kurienes noziedznieki, visdrīzāk, tālāk devās ar automašīnu. Vārti tiekot pastāvīgi novēroti ar kamerām, taču tās neesot fiksējušas zādzības brīdi. Zādzību apsardzes darbinieki atklājuši tikai no rīta. Nav skaidrs arī, kā smago metāla zīmi zagļi pamanījās aiznest.

Pie ieejas Aušvicas muzejā bijuši vairāki šādi uzraksti, nozagts viens no sānu vārtu uzrakstiem. Uzrakstus 1940.gadā pēc nacistu pavēles izgatavojuši Polijas politieslodzītie, kas atradušies koncentrācijas nometnē.

Muzeja vadība uzskata, ka uzraksta zādzība nav nejauša. Zaglis, visdrīzāk, zināja, kā iekļūt muzeja teritorijā, kā atrast uzrakstu un kā staigā apsardze.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu