Beļģijā aizliedz sabiedriskās vietās valkāt musulmaņu tradicionālos tērpus (107)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Beļģijas federālā parlamenta apakšpalāta ceturtdien pieņēma likumu, kas aizliedz musulmanietēm sabiedriskās vietās nēsāt tradicionālos tērpus nikabu un burku.

Līdz ar to Beļģija kļūst par pirmo valsti Eiropā, kur ar likumu aizliegts sabiedriskās vietās valkāt tradicionālos musulmaņu sieviešu tērpus, kuri neļauj identificēt to nēsātājas.

Burka ir musulmaņu sieviešu tērps, kas pilnībā aizsedz ķermeni, tostarp seju, bet nikabs atstāj neaizsegtas tikai acis.

136 deputāti atbalstīja šo aizliegumu, neviens nebalsoja pret un divi atturējās.

Izņēmumi svētku gadījumos

Aizliegums attiecas uz ielām, sabiedriskiem dārziem, sporta laukumiem un sabiedriskām ēkām. Ir pieļaujami izņēmumi karnevālu un citu svētku gadījumos, ja pašvaldību iestādes nolemj noteikt šādus izņēmumus.

Draud naudassods vai pat nedēļa cietumā

Par šā likuma pārkāpšanu draud naudassods 15 līdz 25 eiro (10,5 līdz 17,6 latu) apmērā un/vai cietumsods līdz septiņām dienām, ja nav saņemta policijas atļauja nēsāt šos tērpus.

Parlamenta apakšpalātai Senātam ir divas nedēļas laika iebildumu izteikšanai pret šo lēmumu.

Aizliegumu musulmanietēm sabiedriskās vietās nēsāt nikabu un burku marta beigās atbalstīja Beļģijas parlamenta iekšlietu komisija.

Tradicionālos tērpus nēsā vien retais

Beļģijā, kur dzīvo apmēram pusmiljons musulmaņu, burku vai nikabu nēsā tikai aptuveni 30 sievietes.

Francijas parlamentā īpaši izveidota darba grupa janvāra beigās publiskoja ziņojumu, kurā aicināja likumdevējus aizliegt musulmanietēm skolās, slimnīcās, sabiedriskajā transportā un valsts iestādēs nēsāt burku, kā arī šādi tērptām sievietēm nepiešķirt darba vīzas, uzturēšanās atļaujas vai Francijas pilsonību. Francijas parlamenta apakšpalāta jūlija sākumā paredz sākt debates par likumprojektu, kas aizliegtu burku nēsāšanu.

Līdzīgu likumprojektu pēc valdības ierosinājuma jau 2006.gadā izskatīja Nīderlandes parlaments, tomēr tas netika pieņemts.

Komentāri (107)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu