Krievijā karos pret dziedniekiem-šarlatāniem (17)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/longo

Krievijas parlaments otrdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas aizliedz dziedniekiem, raganām un dažāda veida burvjiem reklamēt savus pakalpojumus, tādējādi radot nopietnus draudus līdz šim plaukstošajam biznesam.

Dziednieki un viņiem līdzīgie nodara "morālu un fizisku kaitējumu cilvēkiem un ekonomisku kaitējumu valstij", norādīja deputāti, kas likumprojektu ierosinājuši.

Valsts domei likumprojekts jāizskata trīs lasījumos, pirms tas tiek nodots parakstīšanai prezidentam un kļūst par likumu.

Laikraksti pārpilni ekstrasensu reklāmām

Savu problēmu risināšanai krievi bieži vēršas pie dziedniekiem un zīlniekiem, un laikrakstu lapas aizpilda "ekstrasensu" reklāmas, kas sola atgriezt neuzticīgos vīrus, ārstēt alkoholismu un nest panākumus biznesā.

Ezoterisko pakalpojumu reklamēšana masu medijos nozīmē, ka

"šarlatāni piesaista daudzus klientus, nedodot nekādas garantijas, un dažkārt nodarbojas ar krāpšanu",

atzīmēja likumprojekta autori.

Krievijā ezotēriskie dziednieki skaita ziņā pārspēj ārstus un šā biznesa ikgadējais apgrozījums ir tuvu diviem miljardiem ASV dolāru, norādīja valsts domes deputāte Tatjana Jakovļeva, kura darbojas arī parlamenta veselības aizsardzības komitejā.

[]c"Dziednieku skaits sasniedzis 800 000 cilvēku, kamēr ir tikai 620 000 ārstu,"

teikts Jakovļevas paziņojumā. "Ir smieklīgi ārstēt zobu sāpes, šūpojot žurkas asti gar vaigu."

Socioloģisko pētījumu centra "Levada" augustā veiktās aptaujas dati liecina, ka savu problēmu risināšanai alternatīvos dziedniekus apmeklējuši 20% krievu, bet tikai 10% vērsušies pēc palīdzības pie psihoterapeita.

Gaišreģu seansi televīzijā

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Krievijas televīzijā gaišreģu seansi bija ļoti izplatīti, un daži no populārākajiem gaišreģiem pat kandidēja uz valsts amatiem.

Viens no Krievijas televīzijas kanāliem - TNT - joprojām pārraida populāru piektdienas vakara šovu "Ekstrasensu cīņas", kura dalībnieki izmanto savas šķietamās spējas dažādu uzdevumu atrisināšanai.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu