Nobela Miera prēmiju iegūst ķīniešu disidents Liu Sjaobo (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nobela Miera prēmiju ieguvis ķīniešu disidents Liu Sjaobo - ieslodzītais ķīniešu rakstnieks un aktīvists, ziņo BBC.

Nobela prēmijas komisija uzsver, ka šādi Liu pausta atzinība par "ilgo un nevardarbīgo cīņu par cilvēktiesībām Ķīnā".

Zīmīgi, ka 54 gadus vecais rakstnieks patlaban Ķīnā atrodas ieslodzījumā saistībā ar savu dalību "Harta 08" petīcijas veidošanā. Tajā Ķīna tiek aicināta veikt plašas politiskās reformas un dot vaļu vārda un reliģijas brīvībai.

Jau tagad skaidrs, ka šis apbalvojums izraisīs asus Ķīnas protestus. Jau brīdī, kad Liu prestižajai balvai tika izvirzīts tikai kā pretendents, Ķīna pauda sašutumu un brīdināja, ka balvas piešķiršana šim disidentam nozīmēs Norvēģijas un Ķīnas attiecību pasliktināšanos.

Šī ir pirmā reize, kad augstais apbalvojums piešķirts ķīnietim. 

Lui Sjaobo pagājušā gada decembrī tika piespriests 11 gadus ilgs cietumsods saistībā ar apsūdzībām par viņa centieniem gāzt valdošo varu. Ārvalstīs vairākkārt notikušas atbalsta akcijas ieslodzītajam disidentam, kurās viņu lūgts apžēlot.

Nobela Miera prēmiju savulaik saņēmuši daudzi prominenti, pasaulē pazīstami cilvēktiesību aktīvisti un citas starptautiski redzamas personas. Tiesa, pagājušā gada Nobela prēmijas komisijas lēmums daudziem bija pārsteigums - augstais apbalvojums tika piešķirts ASV prezidentam Barakam Obamam. Tolaik viņš amatā bija pavadījis mazāk nekā gadu, turklāt vada valsti, kas iesaistīta daudzās militārās operācijās pasaulē, piemēram, Afganistānā un Irākā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu