WikiLeaks: Izraēla apzināti "žņaudza" Gazas ekonomiku (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izraēla apzināti turēja Gazas joslas ekonomiku "uz sabrukuma robežas", bet "nenogrūžot to no kraujas", teikts 2008.gadā sūtītā interneta vietne "WikiLeaks" rīcībā esošā ASV diplomātiskās sarakstes dokumentā.

No ASV vēstniecības Telavivā 2008.gada 3.novembrī sūtītajā ziņojumā, kuru no "WikiLeaks" ieguvis un publicējis Norvēģijas laikraksts "Aftenposten", teikts, ka Izraēlas amatpersonas atzinušas ASV diplomātiem, ka plāno "nožņaugt" Gazas joslas ekonomiku.

"Kā daļu no sava vispārējā embargo plāna Gazai Izraēlas amatpersonas.. daudzos gadījumos apstiprinājušas, ka tās apzināti plāno turēt Gazas ekonomiku uz sabrukuma robežas, tā īsti nenogrūžot to no kraujas," teikts ziņojumā.

2006.gada jūnijā Izraēla sāka blokādi pret Gazas joslu pēc tam, kad kaujinieki sagūstīja Izraēlas kareivi Giladu Šalitu, bet pastiprināja gadu vēlāk, kad islāmistu grupējums HAMAS pilnībā pārņēma varu 1,5 miljonu cilvēku apdzīvotajā teritorijā.

Izraēla apgalvo, ka tā ierobežojumi eksportam uz Gazas ir pamatoti, jo vairākos gadījumos palestīniešu kaujinieki ir atklājušies paši vai savus ieročus, draudot ienākt Izraēlas teritorijā.

Trešdien publiskotajā dokumentā teikts, ka "Izraēlas amatpersonas ir apstiprinājušas [ASV] vēstniecības darbiniekiem vairākus gadījumus, kad viņi apzināti saglabāja Gazas ekonomiku zemākajā iespējamajā līmenī, lai nesāktos humānā krīze".

Pērn Gazā bija viens no augstākajiem bezdarba rādītājiem visā pasaulē - 35%.

Pagājušā gada 31.maijā notika Izraēlas desanta reids pret humānās palīdzības flotili, kas bija ceļā uz Gazas sektoru, un bojā gāja deviņi turku aktīvisti. Pēc tam starptautiskais spiediens lika Izraēlai atvieglot blokādi, ļaujot ievest visas civilās preces.

Izraēla joprojām ierobežo dubultās lietošanas preču, kuras var izmantot gan militāriem, gan civiliem mērķiem, plūsmu un atļauj ievest ierobežotu daudzumu būvmateriālu, kas paredzēti starptautisko organizāciju vadītajiem projektiem.

Gazas josla, no kuras Izraēla izveda savu karaspēku un ebreju kolonistus 2005.gadā, ir HAMAS kontrolē.

Decembra beigās Norvēģijas laikraksta "Aftenposten" vadība paziņoja, ka tā rīcībā nonākuši visi vairāk nekā 250 tūkstoši ASV diplomātiskās sarakstes dokumentu, kurus pakāpeniski publisko interneta vietne "WikiLeaks", bet laikraksts šos dokumentus publiskos neatkarīgi no "WikLeaks" izvēlētās stratēģijas. Tomēr tika uzsvērts, ka netiks publicēti visi dokumenti pilnībā, bet raksti, kas balstīti uz šo dokumentu materiāliem un žurnālistisko analīzi. Tomēr šobrīd pilnībā ir publicēti jau vairāku dokumentu oriģināli.

Novembra beigās interneta vietne "WikiLeaks" paziņoja, ka ieguvusi 251 287 ASV diplomātu slepenos ziņojumus un to publicēšanā sadarbosies ar pasaules lielajiem laikrakstiem "El Pais", "Guardian", "New York Times", "Le Monde" un žurnālu "Der Spiegel".

Pakāpeniski šie ziņojumi tiek publicēti arī tiešsaistē, vietnē wikileaks.ch. Līdz trešdienai publiskoti 1999 dokumenti.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu