Obama uzstājas ar Irākas kara noslēguma runu

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

ASV prezidents Baraks Obama, pieliekot punktu Irākas karam, trešdien uzstājās ar runu Fortbragas militārajā bāzē Ziemeļkarolīnā.

Viņš godināja karavīrus, kuriem nācās dienēt Irākā, - gan kritušos, gan tos, kuri pēc izpildītā pienākuma atgriezušies mājās.

Gandrīz deviņus gadus ilgušā kara laikā Irākā krituši vairāk nekā 200 karavīri, kas dienējuši Fortbragā dislocētajās vienībās.

Pēdējās kaujas vienības no Irākas tika izvestas jau 2010.gada augustā, taču pēdējais ASV karavīrs Irāku atstās tikai tuvāko dienu laikā. "ASV Irākas spēku karogs, karogs, zem kura jūs esat cīnījušies, rīt oficiālā ceremonijā Bagdādē tiks nolaists," paziņoja prezidents.

"Kā jūsu virspavēlnieks un pateicīgās valsts vārdā esmu lepns beidzot izteikt šos divus vārdus - laipni gaidīti mājās, laipni gaidīti mājās, laipni gaidīti mājās." "Irākas karš drīz piederēs vēsturei, bet jūsu dienests pieder mūžībai," izteicās prezidents.

Obama uzsvēra, ka ASV karavīri Irāku pamet "ar augsti paceltu galvu", un izteica pateicību karavīru ģimenēm, kas palīdzējušas nest smago nastu. Kopumā Irākā dienējis gandrīz pusotrs miljons amerikāņu, no kuriem 30 000 guvuši ievainojumus, bet gandrīz 4500 krituši.

Baltā nama saimnieks solīja nodrošināt kara veterānus gan ar līdzekļiem, kas nepieciešami integrācijai miera laika dzīvē, gan ar darbavietām. Irākas kara veterānu vidū bezdarba līmenis šobrīd ir par 2,5 procentpunktiem augstāks nekā vidējais bezdarba līmenis valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu