Jauno Francijas prezidentu gaida nopietni izaicinājumi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sociālistu kandidāta Fransuā Olanda uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās kļūs par pavērsiena punktu Eiropā, pirmdien raksta starptautiskā prese, vienlaikus brīdinot, ka gaidāmi nopietni izaicinājumi.

Britu konservatīvais laikraksts «Daily Mail» ar «au revoir» atvadās no līdzšinējā Elizejas pils saimnieka Nikolā Sarkozī, bet Vācijas avīzes tikmēr prāto, kāda ietekme Sarkozī sakāvei būs uz Francijas un Vācijas savstarpējām attiecībām.

Trieciens Merkelei

Olanda uzvaru laikraksts «Financial Times Deutschland» dēvē par «pavērsiena punktu, jo īpaši [Vācijas kanclerei] Angelai Merkelei».

«Fransuā Olands, no kura kanclere vēlējās izvairīties par katru cenu, ir kļuvis par prezidentu viņas favorīta vietā,» secina izdevums. «Cik nepatīkami Merkelei! Ne tik daudz tāpēc, ka Olands apdraudētu eiro glābšanu. Bet gan tamdēļ, ka viņa prasība papildināt ES fiskālās disciplīnas līgumu ar izaugsmes elementiem ir trieciens kancleres pārākumam Eiropā.»

Arī Berlīnes laikraksts «Tagesspiegel» Olanda uzvaru uzskata par triecienu Merkelei.

Attālināšanās no budžeta disciplīnas

Avīze raksta, ka Francija «simboliski pametusi Ziemeļeiropu, nosliecoties par labu Eiropas dienvidiem, - attiecībā uz attālināšanos no budžeta disciplīnas».

«Tas nozīmē arī to, ka Vācijai tagad ir mazāk sabiedroto,» piebilst izdevums.

«Ja starptautiskie finanšu tirgi sāks zaudēt ticību Francijai - otrajai lielākajai industriāli attīstītajai valstij Eiropas Savienībā -, tas vājinās eiro,» brīdina avīze. «Šī valsts (Vācija) viena pati to nespēs stabilizēt.»

Jautājums, vai Francija varēs turēties pretī

Tikmēr Vācijas reģionālais laikraksts «Stuttgarter Zeitung» šaubās, vai Francija viena pati būs pietiekami spēcīga, lai stātos pretī Merkeles pārliecībai, ka taupības pasākumi ir nozīmīgākais risinājums eirozonas parādsaistību krīzē.

«Lai gan Francijai ir būtiska loma Eiropas Savienības virzībā, šī valsts nav pietiekami spēcīga, lai uzspiestu savu gribu bloka smagsvariem,» prognozē avīze.

Tikmēr britu laikraksts «The Independent» uzskata, ka Olanda uzvara un Sarkozī valdīšanas beigas iezīmē «pārmaiņas gan Eiropas cīņā pret parādsaistību krīzi, gan Francijas rīcībā» uz pasaules politikas skatuves.

Sarkozī - upuris protesta balsojumam

«The Financial Times» savukārt norāda, ka «Sarkozī kļuvis par jaunāko upuri tendencei vērsties pret līdzšinējo varu».

Spānijas centriski kreisais laikraksts «El Pais» tikmēr pasludina: «Eiropas kreisie atdzimuši 6.maijā Francijā.»

«Gaidītā Olanda uzvara (..) tikpat Francijā, kā arī Eiropā paver jaunu politisko skatuvi,» norāda izdevums, gan atgādinot, ka Olandam trūkst pieredzes valdībā.

Savukārt centriski labējā avīze «El Mundo» raksta, ka Francijas kreisie atguvuši varu «vēlēšanās, ko raksturo lielākā ekonomiskā un sociālā krīze pēdējā pusgadsimta laikā».

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu