Basku partija «Batasuna» paziņo par likvidēšanos (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Basku nacionālistu partijas «Batasuna» Francijas atzars ceturtdien paziņoja par partijas pašlikvidēšanos, līdz ar to apturot par bruņotā separātistu grupējuma ETA politisko spārnu uzskatītās organizācijas darbību.

«Batasuna», kas 2003.gadā Spānijā tika aizliegta, Francijā turpināja darboties legāli, cenšoties īstenot savus mērķus par neatkarīgas basku valsts izveidošanu.

«Mēs paziņojam par «Batasuna» pašlikvidēšanos,» žurnālistiem Francijas basku reģiona lielākajā pilsētā Baijonnā paziņoja partijas pārstāvji Maite Gojeneče un Žans Klods Agvere.

«Mēs apliecinām, ka īstenosim basku valsts izveidošanas projektu tikai ar politiskiem līdzekļiem valstīm apspiedējām - Francijai un Spānijai - par spīti.»

Basku separātistu kustība ir iegājusi «jaunā politiskā fāzē», un partija «Batasuna» vairs nav piemērots politisks instruments, skaidroja partijas pārstāvji.

«Batasuna» tika izveidota 2001.gadā kā partijas «Herri Batasuna» («Tautas savienība») mantiniece. «Herri Batasuna» par basku neatkarību cīnījās kopš 1978.gada.

«Batasuna» bija pirmā partija, kas Spānijā tika aizliegta kopš 1975.gada, kad valstī pēc ģenerāļa Franko diktatūras tika atjaunota demokrātija.

Bijušie «Batasuna» biedri un atbalstītāji Spānijā tagad atbalsta kreiso separātistu koalīciju «Euskal Herria Bildu». Oktobrī Spānijas Basku zemes reģionālajās vēlēšanās šī koalīcija ierindojās otrajā vietā aiz konservatīvās Basku nacionālistu partijas, kas vēlas plašākas autonomijas piešķiršanu reģionam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu