Vācijā par spiegošanu Krievijas labā notiesā precētu pāri (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas tiesa otrdien piesprieda cietumsodu precētam pārim, kas atzīts ar vainīgu spiegošanā Krievijas labā vairāk nekā 20 gadu garumā.

Tā ir viena no lielākajām spiegošanas lietām Vācijas vēsturē kopš Aukstā kara.

Pāris tiek identificēti pēc segvārdiem Andreass un Heidruna Anšlāgi, un uzvārds no vācu valodas tulkojams kā «uzbrukums».

Viņi ieradās Vācijā atsevišķi 1988. un 1990.gadā, uzdodoties par Dienvidamerikas izcelsmes Austrijas pilsoņiem. Viņus uz toreizējo Rietumvāciju nosūtīja Padomju Savienības Valsts drošības komiteja (VDK) un vēlāk viņi strādāja VDK pēctecī Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestā.

Vīram Štutgartes pilsētas valsts dienvidrietumos augstākā reģionālā tiesa otrdien piesprieda sešu ar pusi gadu cietumsodu, savukārt viņa dzīvesbiedrei tika piespriests piecu ar pusi gadu cietumsods.

Viņi apsūdzēti par slepenu Eiropas Savienības (ES) un NATO dokumentu iegūšanu, par saviem pakalpojumiem saņemot 100 tūkstošus eiro (70 tūkstošus latu) vērtu atlīdzību.

Viņu rīcībā no Dānijas Ārlietu ministrijas amatpersonas 2008.-2011.gadā nonākuši dokumenti, kuros galvenokārt uzmanība pievērsta NATO un ES attiecībām ar Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīm.

Prokuratūrai norādīja, ka spiegu pāris no 2008. līdz 2011.gadam līdz pat 30 reizes tikās ar Raimondu Putereju, kam par noplūdinātajiem slepenajiem dokumentiem samaksāja vairāk nekā 72 tūkstošus eiro (50,6 tūkstošus latu).

Federālā prokuratūra informēja, ka

viņi atstāja dokumentus, piemēram, zem konkrētiem kokiem, kur tos paņēma Krievijas ģenerālkonsulāta Vācijas rietumu pilsētā Bonnā darbinieki.

Ar Krieviju viņi sazinājās pa īsviļņu radio, satelīttelefona īsziņām un slēptām vēstīm komentāros video apmaiņas vietnē «YouTube», secināja tiesa.

Andreass Anšlāgs studēja inženieriju un strādāja autorūpniecībā, bet Heidruna bija mājsaimniece. Pat viņu meita nezināja par vecāku dubulto dzīvi, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Aizstāvības advokāts atteicās apstiprināt apsūdzēto identitātes detaļas, vien atklāja, ka apsūdzētie ir Krievijas pilsoņi.

Vācijas specdienesti pāri atklāja pēc tam, kad saņēma ASV Federālā izmeklēšanas biroja norādes.

Ietekmīgais žurnāls «Spiegel» lietu nosauca par «vienu no aizraujošākajām lietām kopš Aukstā kara beigām».

Kad pāris ieradās Vācijā – gadu pirms Berlīnes mūra krišanas –, Krievijas drošības dienests joprojām bija Padomju Savienības VDK un pašreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija VDK slepenais aģents Austrumvācijas pilsētā Drēzdenē.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu