Polijas premjers iztur uzticības balsojumu saistībā ar sarunu skandālu (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdienas vakarā izturēja uzticības balsojumu viņa labēji centriskajai valdībai, kurš pēc viņa aicinājuma tika sarīkots parlamenta apakšpalātā Seimā saistībā ar atklātībā nonākušām slepeni ierakstītām augstu amatpersonu sarunām.

Divu partiju valdošā koalīcija ieguva 237 Seima deputātu atbalstu, 203 deputāti balsoja pret un neviens neatturējās.

«Bez šī mandāta mans darbs nebūs efektīvs, valdība nespēs apmierinoši noskaidrot noklausīšanās lietu un kontrolēt valsts intereses,» Tusks paziņoja parlamentam pēc uzticības balsojuma pieprasīšanas.

Viņš arī sacīja, ka bez parlamenta uzticības nevarēs efektīvi pārstāvēt Poliju ceturtdien un piektdien gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā.

Slepeni sarunu ieraksti

Polijas nedēļas žurnāls «Wprost» 15.jūnijā publiskoja slepeni veiktus sarunu ierakstus, kuros ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, raksturojot Polijas un ASV attiecības, lieto necenzētus vārdus, bet centrālās bankas vadītājs Mareks Belka saka iekšlietu ministram Bartlomejam Senkevičam, ka atbalstīs valdības ekonomikas politiku, ja toreizējais finanšu ministrs Jaceks Rostovskis demisionēs. Rostovskis no finanšu ministra amata tika atcelts pērn novembrī pēc sešiem amatā pavadītiem gadiem.

Ierakstītās privātās sarunas notikušas šikā Varšavas restorānā pēdējo 18 mēnešu laikā.

Pēc šo ierakstu nonākšanas atklātībā opozīcija nekavējoties aicināja Tusku atkāpties, bet viņš atteicās to darīt un nosauca šo ierakstu publiskošanu par «valsts apvērsuma» mēģinājumu ar mērķi «destabilizēt» Poliju kaimiņvalstī Ukrainā notiekošās krīzes laikā.

Enerģētiskā drošība

ES samitā, uz kuru ceturtdien dosies Tusks, tiks apspriesta galvenokārt Eiropas enerģētiskā drošība.

Tusks ir viens no galvenajiem ES enerģētikas savienības izveidošanas ierosinātājiem, lai samazinātu bloka atkarību no Krievijas dabasgāzes piegādēm.

Sarunu skandāla dēļ jau ir ierosinātas apsūdzības pret restorāna menedžeru un viesmīli, un sociālajos medijos šī afēra ir nosaukta par «Veitergeitu» pēc vārda «viesmīlis» angliskā tulkojuma «waiter».

Ir arī aizturēts Polijas miljonārs, kurš sadarbojas ar Krieviju ogļrūpniecības nozarē, un ir izteiktas aizdomas, ka šo sarunu noplūdināšanu organizējusi Krievija. Uz šādu iespējamību trešdien norādīja arī Tusks.

«Es nezinu, kāds alfabēts tika lietots, lai sarakstītu šo scenāriju, bet man nav šaubu par to, kas var gūt labumu no tā,» Tusks paziņoja parlamentā, netieši pieminot krievu valodas alfabētu kirilicu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu