Ukrainas valstspiederīgais gadiem Īrijā piesavinājies miruša latvieša identitāti (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Nenagas apgabaltiesa Īrijā ir atzinusi par vainīgu Ukrainas valstspiederīgo Oļegu Toropovu, kurš, izmantojot miruša Latvijas pilsoņa pasi, vispirms četrus gadus strādāja, bet no 2012. gada saņēma sociālos pabalstus, raksta «Baltic Ireland». Toropovs līdz viņa patiesās personības noskaidrošanai sociālajos pabalstos saņēma 17 926 eiro.

Tiesībsargi noskaidrojuši, ka Oļegs Toropovs, būdams etniskais krievs no Ukrainas, četrus gadus strādāja gaļas pārstrādes uzņēmumā «Tipperary» un celtniecībā. Šajā laikā viņš, uzdodoties par Latvijas pilsoni, maksāja nodokļus. 2012. gadā apsūdzētais zaudēja darbu un pieprasīja sociālo pabalstu. No 2012. gada līdz aizturēšanas brīdim Toropovs no Īrijas labklājības sistēmas saņēma trīs dažādus darba meklētāja un īres pabalstus 7344,50 eiro, 10 070 eiro un 512 eiro apmērā.

Atrod viltotus dokumentus

Pagājušā gada decembrī, pārmeklējot Toropova dzīvesvietu, Sociālās aizsardzības departamenta īpašās izmeklēšanas vienība atrada arī Polijas, Krievijas, Rumānijas un Ukrainas pases, kurās bija apsūdzētā fotogrāfija.

Toropova advokāts tiesai paskaidroja, ka viņa aizstāvamais Latvijas pasi ir izmantojis tādēļ, ka tā ir Eiropas Savienības pase, kas atļauj brīvi ceļot un strādāt, kamēr Ukrainas pilsoņiem tādu tiesību nav.

Tāpat advokāts norādīja, ka viņa klients ne īpaši grib atgriezties Ukrainā, kur pašlaik notiek bruņots konflikts.

Nenagas policijas iecirkņa detektīvs tiesā apliecināja, ka Toropovs četrus gadus strādāja un maksāja nodokļus, tikai ne ar savu vārdu, bet uzdodoties par citu cilvēku. Detektīvs pastāstīja, ka

Toropovs sūtīja naudu uz mājām sievai un meitai, kuras viņš nav redzējis septiņus gadus.

Tiesnesis viltvārdim piesprieda četru gadu cietumsodu, no kuriem pēdējos trīs nosacīti. Spriedums stājies spēkā ar atpakaļejošu datumu, proti, 2013. gada 16. decembrī, no brīža, ko Toropovs pavadījis apcietinājumā. Tāpat tiesa noteica, ka apsūdzētajam septiņu dienu laikā pēc cietumsoda izciešanas jāpamet valsts.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu