Parīzē jauna mode: bezpajumtnieku vadītās ekskursijas pa «alternatīvo» pilsētu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parīzē pirms gada tika sākts interesants projekts, kura mērķis bija dot otro iespēju tikt uz kājām pilsētā dzīvojošajiem bezpajumtniekiem. Programmas ietvaros bezpajumtnieki vada ekskursijas pa Parīzi, parādot alternatīvo pilsētu, kura citreiz viesiem varbūt paliktu nemanīta, raksta «The Local».

Šāda veida ekskursijas Parīzē kļuvušas ļoti populāras. Ekskursiju organizatori stāsta, ka izbaudīt «alternatīvo Parīzi» piesakās ne tikai tūristi, bet arī cilvēki, kuri jau gadiem dzīvo Parīzē.

«Kad mēs tikai sākām, mums bija viena ekskursija mēnesī. Tagad mums katru nedēļas nogali ir vismaz piecas,» stāsta organizatore Selma Sarduka no «Alternative Urbaine».

«Ekskursiju dalībnieki ir no ļoti dažādām vietām - sākot no ārvalstu viesiem, līdz cilvēkiem, kuri paši kādreiz nākuši no «alternatīvās Parīzes» rajoniem.»

Ekskursiju galvenais mērķis ir dot darbu agrākajiem bezpajumtniekiem, kuri interesentus izvadā pa ielām un vietām, kur vadījuši savas dienas uz ielas, kā arī atklāj interesantus skatus un rajonus, par kuriem tūrisma ceļvežos varbūt neraksta. Ekskursijas pārsvarā tiek organizētas Parīzes ziemeļaustrumos.

Bijušās fabrikas un brīvmākslinieku ikdiena

«Tās ir ainaviskas ekskursijas, kur

mēs interesentiem rādām sabiedriskos dārzus, skaistas, parasti skatam slēptas ielas ar mazām mājiņām, ielu mākslinieku ikdienu. Taču šīs tūres ir arī pa vēsturiskām vietām - mēs vedam uz ēkām, kur agrāk bijušas rūpnīcas,

un par tām stāstām dažādus interesantus faktus un incidentus.»

Plāno jaunus maršrutus

Plānots, ka no septembra tiks rīkotas ekskursijas pa vietām, kurās dzīve kūsāja 18. gadsimtā, koncentrējoties uz Parīzes ziemeļu rajonu Monmartru.

Ekskursiju vadītāji par katru stundu saņem 10 eiro lielu atlīdzību, taču

lielu daļu ienākumu veido arī ekskursijas dalībnieku atstātās dzeramnaudas - viņiem ļauts izlemt, cik lielu samaksu par redzēto viņi vēlas atstāt.

Un ne visi šai sistēmai pieejot godprātīgi - neskatoties uz cēlo projekta mērķi, esot arī daudz skopuļu.

«Ir dažādi. Vairums cilvēku par ekskursiju samaksā 5-10 eiro, kamēr citi neiedod pilnīgi neko.»

Kopš projekta sākuma tas normālā dzīvē un darba tirgū palīdzējis atgriezties daudziem bezpajumtniekiem. Divi no ekskursiju vadītājiem pēc tam veiksmīgi atraduši citu darbu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu