Krievija mēģinājusi iebrukt Ukrainā, imitējot «humānās palīdzības» misiju (332)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraina paziņoja, ir pārtvērusi Krievijas mēģinājumu pār robežu pārsūtīt karavīrus, maskējot viņus par humānās palīdzības misiju, kas vairo bažas Rietumos par Krievijas plāniem iebrukt Ukrainā. «Liels konvojs virzījās uz Ukrainas robežu Krievijas armijas un militārās tehnikas pavadībā,» televīzijas intervijā vēlu piektdienas vakarā sacīja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko biroja vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs.

«Šķietami pēc konsultācijām ar Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas pārstāvniecību Ukrainā humānās palīdzības konvoju ar «miera uzturētājiem» bija paredzēts ievest, lai acīmredzot izraisītu plaša mēroga konfliktu,» viņš klāstīja.

Čalijs norādīja, ka

pa diplomātiskiem kanāliem izdevies apturēt konvoja pārvietošanos,

tomēr detalizētāku paskaidrojumu viņš nesniedza.

Porošenko biroja pārstāvis piebilda, ka

Sarkanais Krusts ir noliedzis, ka Krievija ir koordinējusi ar organizāciju šķietamās humānās palīdzības piegādi.

Rietumvalstis jau ilgstoši ir brīdinājušas, ka Krievija pastiprina karaspēka koncentrāciju pie robežas ar Ukrainu, kas tiek uztverts kā signāls par Krievijas plāniem iebrukt kaimiņvalstī, kurā situācija nemierīga ir jau vairākus mēnešus.

Piektdien ASV vēstniece Apvienoto Nāciju organizācijā Samanta Pauere nosodīja Krievijas ierosinājumus izveidot humānās palīdzības koridorus, lai palīdzētu cilvēkiem, kas cietuši no smagajām kaujām un nereti ir palikuši bez elektroenerģijas vai ūdens.

«Vienpusēja Krievijas intervence Ukrainas teritorijā, tostarp maskējoties aiz humānās palīdzības sniegšanas, būtu pilnībā nepieņemama un radītu dziļu satraukumu, un būtu uzskatāma par iebrukumu Ukrainā,» viņa teica.

Lavrovs solījis izbeigt mēģinājumus šķērsot robežu

Ukrainas prezidenta biroja pārstāvis Čalijs savukārt norādīja,ka Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins ir runājis ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, kas ir apliecinājis, ka Krievijas mēģinājumi šķērsot robežu «tiks izbeigti».

Ukrainas Ārlietu ministrija sestdien paziņoja, ka «Ukrainas pusei ir ticams pamatojums uzskatīt, ka konvoju varētu izmantot tālākam saspīlējuma saasinājumam».

Tā aicināja Krieviju «atturēties no jebkādiem mēģinājumiem nogādāt humānās palīdzības kravas Ukrainai», ja vien par to nav panākta vienošanās ar Ukrainas pusi.

Rietumvalstis apsūdz Krieviju par kaujinieku un ieroču piegādēm nemierīgajos Ukrainas austrumos.

Komentāri (332)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu