Zviedrija izbeidz ārvalsts zemūdenes meklēšanu pie Stokholmas (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zviedrija piektdien paziņoja, ka tā izbeigusi iespējamas ārvalsts zemūdenes meklēšanu Stokholmas arhipelāgā, kas bija ilgusi vienu nedēļu.

Zviedrijas militārās iestādes paziņoja, ka ir pavēlējušas karaflotes un jūras desanta spēkiem izbeigt zemūdenes meklēšanu, tomēr daļa sauszemes spēku vēl turpinās to darīt.

Zviedrijas armija pagājušo piektdien sāka savu lielāko zemūdenes meklēšanas operāciju kopš Padomju Savienības laikiem. Operācija tika uzsākta pēc ticamu ziņu saņemšanas par ārvalstu zemūdens aktivitāti pie salām, kas atrodas Baltijas jūrā apmēram 50 kilometru attālumā no Stokholmas.

Zviedrijas masu mediji ziņoja, ka tā varētu būt Krievijas zemūdene, bet Zviedrijas bruņotie spēki atteicās apstiprināt šo versiju.

Zviedrija izveidoja pretzemūdeņu spēkus pēc tam, kad 1981.gadā tās dienvidu piekrastē bija uzskrējusi uz sēkļa padomju zemūdene ar kodolieročiem, bet sāka izformēt šos spēkus, samazinot aizsardzības izdevumus pēc aukstā kara beigām. Pretzemūdeņu helikopteri tika norakstīti 2008.gadā, un vismaz līdz 2018.gadam to nomaiņa nav gaidāma.

Zviedrija arī ir pārorientējusies no teritoriālās aizsardzības uz starptautiskām miera uzturēšanas operācijām un atcēlusi obligāto karaklausību.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu