Indijas masu sterilizācijas: pret sievietēm izturas kā pret lopiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasauli šodien satricināja skandāls par sieviešu masu sterilizācijām Indijā. Operācijas notika šausminošos apstākļos, kā rezultātā 13 sievietes mira un desmitiem smagā stāvoklī cīnās par dzīvību. Cietušo radinieki atklāj baisās sterilizācijas programmas aizkulises - pret sievietēm izturoties kā lopiem, raksta «The Guardian».

Vietējie mediji vēsta, ka cietušās un bojāgājušās sievietes doties uz sterilizācijas nometni piespieda sociālie darbinieki.

Bezmaksas valsts iestāžu pārraudzītā ārstniecības nometnē sterilizācija jeb laparoskopiskā tubektomija tika veikta vairāk nekā 80 sievietēm. 13 no viņām mira, 60 pēc procedūras sākās komplikācijas, un vismaz 13 sievietes ir kritiskā stāvoklī.

«Sociālie darbinieki teica, ka nekas nenotiks. Ka tā ir nenozīmīga operācija. Viņas savāca kopā kā lopu baru,» saka kādas mirušas sievietes māsasvīrs.

Sterilizācijas nometņu atvēršana - «normāla» prakse

Izrādās, «sterilizācijas» nometnes dažādās vietās Indijā tiekot atvērtas regulāri, mēģinot ierobežot pārapdzīvotības problēmu.

Uz «sterilizācijas nometni» atvestās sievietes bijušas no nabadzīgiem rajoniem, daudzas - ar sliktu veselību. Pēc visa spriežot, ārsti sievietes pirms operācijas pat kārtīgi neizmeklēja. Viena no pēc sterilizācijas mirušajām ir jauna sieviete, kura tikai pirms dažām dienām pasaulē laida bērniņu.

Visas operācijas liktenīgajā nometnē veica viens pats ārsts un viņa asistents. Desmitiem procedūru īstenoja tikai piecu stundu laikā.

Precīzs sieviešu nāves cēlonis nav zināms, taču ir aizdomas, ka viņas cieta no asins zuduma un nepietiekami sterila medicīniskā aprīkojuma izraisītām infekcijām. Pēc visa spriežot, tikuši ignorēti pat brīvie valsts noteiktie operāciju standarti, kas vienu un to pašu ķirurģisko instrumentu liedz izmantot vairāk nekā 10 operācijās.

Atkārtotas pārbaudes neviens pat negrasījās veikt

Sievietes pēc sterilizācijas tikušas no nometnes atlaistas mājās, un nekādas tālākas pārbaudes par viņu veselības stāvokli neviens pat negrasījās veikt.

Sterilizācijas programma Indijā nav nekas neparasts.

Dati rāda, ka 2013. un 2014. gadā Indijā veikti vairāk nekā četri miljoni šādu operāciju.

Laikā no 2009. līdz 2012. gadam valdība par sieviešu nāvi pēc sterilizācijas kompensāciju tuviniekiem izmaksājusi 568 gadījumos. Kopumā laikā no 2003. līdz 2012. gadam šādās procedūrās dzīvību zaudējuši 1434 cilvēki.

2013. gadā žurnālistu rīcībā nonāca šokējošs video, kurā redzams, kā pēc masu sterilizācijas operācijas kādā laukā cita pēc citas tiek nomestas bezsamaņā esošas sievietes.

Indijā mīt 1,26 miljardi cilvēku. Dzimstības ierobežošanas nolūkos izsludināta valsts finansēta sterilizācijas programma - lai to veicinātu, sievietēm par operācijas veikšanu tiek piesolīti nepilni 18 eiro.

Pēc traģēdijas atstādināti četri ārsti un veselības sektora darbinieki. Viens no atstādinātajiem stāsta, ka konkrētā masu sterilizācijas nometne tikusi atvērta, lai sasniegtu amatpersonu uzstādītos gada mērķus. Ārstu mērķis dienā bijis veikt 40 sterilizācijas, taču liktenīgajā dienā veikts divtik daudz sterilizācijas operāciju, atzina kāds cits atstādinātais.

Tikmēr štata veselības ministrs Amits Agarvals noliedzis, ka tikuši noteikti mērķi, cik sterilizāciju būtu jāveic.

Medicīnisko standartu pārkāpumi gan Indijā nav nekāds retums. Ārstēšanā izmantotie preparāti nereti ir slikti sagatavoti, atšķiras medicīnisko vielu devas tajos, bieži vien beidzies arī derīguma termiņš.

Tādas pamatlietas kā dezinfekcijas līdzekļi ir pieejami mazā daudzumā un naudas taupīšanas nolūkos nereti tiek atšķaidīti.

Sistēmu grauj arī korupcija.

Operācija atklātā laukā bez anestēzijas līdzekļiem

Pirms diviem gadiem Indijas austrumu štatu Biharu satricināja vēl viens līdzīgs skandāls. Par necilvēcīgu sterilizācijas procedūru veikšanu tika arestēti trīs vīrieši - sterilizācija toreiz tika veikta atklātā laukā un pat neizmantojot anestēzijas līdzekļus. Toreiz šīs «operācijas» divu stundu laikā tika veiktas 53 sievietēm.

Vaina šādos gadījumos bieži tiek novelta uz ārstiem viltvāržiem, kuri par nelielu atlīdzību piedāvā sievietes uz visiem laikiem atbrīvot no grūtniecības riska.

Zīmīgi, ka Indijas ģimenes plānošanas programma lielākoties vērsta pret sievietēm - vīriešu sterilizācija šajā sabiedrībā lielākoties netiek pieņemta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu