ASV: Trūkumi Eiropas drošībā radījuši «džihādistu autostrādi»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trūkumi Eiropas drošībā ir radījuši «džihādistu autostrādi» uz konflikta zonām, ļaujot tiem pēc tam nemanītiem atgriezties Rietumos, trešdien brīdinājis ASV Pārstāvju palātas Iekšzemes drošības komitejas priekšsēdētājs Maiks Makols.

«Drošības plaisas Eiropā - un, sevišķi, Turcijā - ļauj viņiem vieglāk atgriezties Rietumos nepamanītiem,» žurnālam «Time» norādīja Makols.

Tiek lēsts, ka ik mēnesi džihādistiem konflikta zonās pievienojas 1000 kaujinieku, tostarp daudzi no Rietumiem, viņš piebilda.

Daudzi «ir tikai lidmašīnas lidojuma attālumā no mūsu krastiem,» norādīja Makols.

Viņš kritizēja Eiropas valstis, paziņojot, ka vairākas no tām nerīkojas pietiekami ātri, lai atrisinātu šo problēmu.

«Ekstrēmistiem jau ir izdevies izmantot Eiropas drošības plaisas un pārvērst tās džihādistu autostrādē,» norādīja Makols.

«Ienākošā josla Sīrijā ir nepārprotami noslogota, bet tā ir izejošā josla, par ko mums būtu īpaši jāsatraucas,» viņš uzsvēra.

Makols, kurš vadot Pārstāvju palātas Iekšzemes drošības komiteju uztur tuvus kontaktus ar izlūkdienestu vadītājiem, sevišķi izcēla Turciju, pārmetot tai nespēju pienācīgi uzraudzīt savas robežas un pārbaudīt lidmašīnu pasažierus.

Turklāt Makols norādīja, ka Turcijas nesenie centieni pastiprināt robežu drošību tuvākajā laikā, visticamāk, nespēs apturēt ārvalstu kaujinieku plūsmu.

Viņš brīdināja, ka ekstrēmisti izmanto arī citus viņiem izdevīgus tranzīta punktus, kuros trūkst pienācīgas drošības. Piemēram, džihādisti sākuši izmantot kruīza kuģus, paļaujoties uz jūras pasažieru kontroles trūkumiem Turcijā.

«Tas ir biedējoši viegls veids, kā kaujiniekiem pamest reģionu,» norādīja Makols.

Tāpat džihādisti var arī uzdoties par bēgļiem un pievienoties tiem tūkstošiem sīriešu, kas meklē mieru un drošību Turcijā, viņš piebilda.

Makols arī kritizēja Eiropas Savienības (ES) politiku, tostarp aizliegumu dalībvalstīm pārbaudīt ES pilsoņus, salīdzinot tos ar teroristu sarakstiem, kad viņi atgriežas Šengena zonā.

Šādi ierobežojumi var atļaut kaujiniekiem no Eiropas, no kuriem daudzi var bez vīzām ceļot uz ASV, atgriezties no konflikta zonām Rietumos varasiestāžu nepamanītiem, norādīja Makols.

Viņš pauda pārliecību, ka Eiropa daudzējādā ziņā vēl ir saglabājusi nostāju, kāda bija raksturīga pirms 11.septembra teroraktiem.

«Daudzās valstīs pastāv juridiskas barjeras, kas liedz tiesībsargājošajām iestādēm un izlūkdienestiem efektīvi sadarboties,» norādīja Makols.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu