Turcija būvēs tiltu pār Dardaneļiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai mazinātu sastrēgumus Stambulā, Turcija plāno uzbūvēt tiltu pār Dardaneļu šaurumu, piektdien paziņojis transporta ministrs Lutfi Elvans. Dardaneļu šaurums savieno Egejas jūru ar Marmora jūru un tālāk ar Bosforu, kas iestiepjas Stambulā.

Šobrīd to iespējams šķērsot tikai ar prāmjiem. Pēdējo reizi tilts pār Dardaneļiem tika uzbūvēts ap 480.gadu pirms mūsu ēras. To paveica persiešu karalis Kserkss I, dodoties karagājienā pret grieķiem.

«Mēs pārvērtīsim visu Marmora jūras reģionu apvedceļā tā, ka šī sistēma lielā mērā atvieglos Stambulas satiksmi,» norādīja Elvans.

Turcijas valdība ir iecerējusi vairākus ambiciozus projektus Stambulas attīstībai, izpelnoties kritiku par pārmērīgumu un kaitējumu videi.

Valdība iecerējusi uzbūvēt Stambulā jaunu milzīgu lidostu, trešo tiltu pāri Bosforam un kanālu paralēli šim ūdens ceļam, lai mazinātu tankkuģu un kravas kuģu sastrēgumus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apgalvo, ka šie projekti ir nepieciešami Turcijas nākotnei, lai tā kļūtu par pārtikušu valsti un vienu no pasaules desmit lielākajām ekonomikām līdz 2023.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu