Obama paplašinājis ASV karavīru lomu Afganistānā nākamgad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SAUL LOEB / AFP

ASV prezidents Baraks Obama ir paplašinājis ASV karavīru kaujas lomu Afganistānā uz vēl vienu gadu, liecina pēdējo nedēļu laikā parakstīts slepens rīkojums, piektdien vēstīja izdevums «New York Times».

Iepriekš viņš bija teicis, ka ASV vadītās NATO kaujas operācijas beigsies šā gada beigās.

NATO misija, kas neiesaistīsies kaujas operācijās, no 1.janvāra Afganistānā turpināsies ar 9800 ASV karavīriem un 3000 karavīriem no Vācijas, Itālijas un citām dalībvalstīm. Misija koncentrēsies uz atbalsta sniegšanu afgāņu spēkiem cīņā pret islāmistu kaujinieku grupējumu «Taleban», kā arī īstenos ASV pretterorisma operācijas.

Tomēr, veicot stratēģijas maiņu, vēstīja «New York Times», Obama parakstīja rīkojumu, pilnvarojot ASV karavīrus 2015.gadā īstenot misijas pret kaujinieku grupējumiem, tostarp «Taleban», kas apdraud karavīrus vai Afganistānas valdību.

Jaunais rīkojums atļauj Afganistānas kaujas misijās arī gaisa triecienu atbalstu - no ASV lidmašīnām, bumbvedējiem un bezpilota lidmašīnām.

Laikraksts norādīja, ka civilie agresori iebilda pret plašāku misiju 2015.gadā, norādot uz amerikāņu dzīvību apdraudēšanu kaujās pret «Taleban», un ieteica šaurāku koncentrēšanos uz cīņu pret teroristisko organizāciju «Al Qaeda».

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka «armija lielā mērā saņēma to, ko vēlējās».

Tomēr augsta ranga amatpersona «New York Times» sacīja, ka ASV spēki nākamgad neveiks regulārās patruļas pret «Taleban».

«Tomēr līdz apmēram, kādā «Taleban» locekļi tieši apdraud ASV un koalīcijas spēkus Afganistānā vai sniedz tiešu atbalstu «Al Qaeda», mēs spersim piemērotus soļus, lai garantētu amerikāņu drošību,» klāstīja anonīmā amatpersona.

«New York Times» norādīja, ka izmaiņas daļēji veiktas saistībā ar straujo džihādistu grupējuma «Islāma valsts» virzīšanos Irākā, kas izraisīja kritiku pret Obamu par to, ka viņš atsauca ASV karavīrus no šīs valsts laikā, kad Irākas armija vēl nebija pilnībā gatava,

Tāpat tiek norādīts, ka jaunais Afganistānas prezidents Ašrafs Ghani ir atvērtāks plašas ASV militārās misijas uzņemšanā par savu priekšteci Hamidu Karzaju.

Šomēnes ASV aizsardzības amatpersonas vēstīja, ka komandieri izvērtē iespējas atlikt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas.

Vairāk nekā desmit gadus ilgajā misija lielākais ASV karavīru skaits Afganistānā bija 100 tūkstoši, bet tagad ir atlikuši 27 tūkstoši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu