Sākusies Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunu pēdējā diena

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākusies Irānas un pasaules lielvaru kodolsarunu pēdējā diena, kuras noslēgumā abas puses cer panākt vispārīgu vienošanos par pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu.

Tomēr sarunvedēji atzinuši, ka joprojām pastāv nopietnas plaisas, tādēļ vienošanās vietā var tikts pieņemts lēmums par sarunu pagarināšanu.

2013.gada novembrī Irāna un pasaules lielvaru grupa P5+1 - ASV, Francija, Krievija, Ķīna, Lielbritānija un Vācija - Ženēvā panāca pagaidu vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret daļēju Irānai noteikto sankciju atcelšanu.

Šīs vienošanās termiņš bija 20.jūlijs. Līdz tam laikam pasaules lielvaras cerēja panākt vispārīgu kodolvienošanos, bet tas neizdevās. Tāpēc jūlijā abas puses panāca vienošanos pagarināt sarunas par Teherānas kodolprogrammu līdz 24.novembrim.

Sarunu termiņš beigsies stundu pēc pusnakts.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hamonds svētdien atklāja, ka sarunvedēji pašreiz koncentrējuši visu enerģiju uz pēdējo mēģinājumu panākt vienošanos.

«Protams, ja mums tas neizdosies, tad skatīsimies, kurp varam virzīties,» norādīja britu ministrs.

Arī kāda ASV amatpersona norādīja, ka pašreiz viņi koncentrējas uz vienošanās panākšanu, bet, ņemot vērā neilgo laiku, kas palicis, protams, tiek apsvērtas arī citas iespējas, tostarp sarunu pagarināšana.

Avoti ziņo, ka delegāti varētu arī vienoties par ietvaru līgumam, kas tiktu pabeigts vēlāk.

Irānas prezidents Hasans Rohani izteicies, ka vienošanās ir sasniedzama, ja Rietumi neizvirzīs pārmērīgas prasības, vēstīja Irānas laikraksts «Resalat».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu