«Islāma valsts» gadā saņemot izpirkumus 35 līdz 45 miljonu dolāru apmērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts», kas kontrolē daļu Sīrijas un Irākas, pēdējā gada laikā ir saņēmis izpirkuma maksas 35 līdz 45 miljonu ASV dolāru (28 līdz 36 miljonu eiro) apmērā, pirmdien paziņoja ANO eksperte, kas novēro sankcijas pret starptautisko teroristu organizāciju «Al Qaeda».

Eksperte Jotsna Laldži ANO Drošības padomes Pretterorisma komitejas sanāksmē arī paziņoja, ka dažādiem teroristu grupējumiem no 2004. līdz 2012. gadam ir samaksāti izpirkumi apmēram 120 miljonu dolāru (97 miljonu eiro) apmērā.

Viņa atzina, ka cilvēku nolaupīšana izpirkuma saņemšanai «turpina pieaugt», par ko liecina «Islāma valsts» saņemto izpirkumu apjoms.

Laldži sacīja, ka «Al Qaeda» un tās filiāles ir padarījušas cilvēku nolaupīšanu par «Al Qaeda» ienākumu gūšanas taktikas «kodolu», un norādīja uz 2012.gada oktobra ierakstu, kurā «Al Qaeda» līderis Aimans al Zavahiri kūda kaujiniekus nolaupīt Rietumvalstu pilsoņus.

Eksperte sacīja, ka Jemenā bāzētā «»Al Qaeda» Arābijas pussalā» no 2011. līdz 2013. gadam saņēmusi izpirkumus 20 miljonu dolāru (16 miljonu eiro) apmērā, bet Ziemeļāfrikā pastāvošā ««Al Qaeda» islāma Magrebā» pēdējos četros gados saņēmusi izpirkuma maksās 75 miljonus dolāru (60 miljonus eiro).

Izpirkumus miljoniem dolāru (miljoniem eiro) apmērā pēdējos gados saņēmuši arī ar «Al Qaeda» saistītie ekstrēmistu grupējumi «Boko Haram» Nigērijā, «Shabab» Somālijā un «Abu Sayyaf» Filipīnās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu