«Islāma valsts» izsaka jaunus draudus nogalināt Jordānijas pilotu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» draud «nekavējoties» nogalināt tā nolaupītu Jordānijas lidotāju Maazu al Kasasbehu, ja Jordānija līdz ceturtdienas vakaram neatbrīvos no ieslodzījuma spridzinātāju džihādisti Sadžidu al Rišavi.

Jaunā «Islāma valsts» audioierakstā šī grupējuma nolaupīts japāņu ārštata žurnālists Kendzi Goto paziņo, ka viņa sagūstītāji nogalinās Kasasbehu, ja Jordānija līdz dienas beigām nenodos viņiem Rišavi, kurai Jordānijā ir piespriests nāvessods.

«Ja Sadžida al Rišavi nebūs sagatavota apmaiņai pret manu dzīvību pie Turcijas robežas līdz 29.janvāra saulrietam .., Jordānijas pilots Maazs al Kasasbehs tiks nekavējoties nogalināts,» sacīja Goto šajā ierakstā, kas izplatīts ar «Islāma valsti» saistītos «Twitter» kontos.

Ierakstā nebija pateikts, vai prasības izpildīšanas gadījumā Goto vai Kasasbehs tiks atbrīvots.

«Islāma valsts» otrdien bija draudējusi nogalināt abus ķīlniekus, ja Jordānija 24 stundu laikā neatbrīvos Rišavi.

«Mēs zinām par jauno paziņojumu .. [un] pārbaudām [tā autentiskumu],» ceturtdien parlamentā paziņoja Japānas premjerministrs Sindzo Abe, kurš trešdien bija nosodījis «Islāma valsts» draudus nogalināt Goto kā «galīgi nicināmu rīcību».

Jordānijas valdība trešdien paziņoja, ka ir gatava atbrīvot Rišavi, ja «Islāma valsts» atbrīvos Kasasbehu, bet nepieminēja Goto.

Tokija ir lūgusi Jordānijas palīdzību, lai panāktu Goto atbrīvošanu, kopš «Islāma valsts» pagājušajā nedēļas nogalē paziņoja par japāņa Harunas Jukavas noslepkavošanu, kuru šis grupējums nolaupīja augustā.

«Islāma valsts» sākotnēji pieprasīja 200 miljonu ASV dolāru (177 miljonu eiro) izpirkumu par Goto un Jukavas atbrīvošanu, bet tagad pieprasa spridzinātājas džihādistes Sadžidas al Rišavi atbrīvošanu, kurai 2006.gadā Jordānija piesprieda nāvessodu, kas vēl nav izpildīts.

Maazs al Kasasbehs nokļuva «Islāma valsts» gūstā 24.decembrī, kad viņa lidmašīna F-16 nogāzās Sīrijas ziemeļos militāras misijas pret džihādistiem laikā. Goto oktobrī devās uz Sīriju, mēģinot panākt Jukavas atbrīvošanu.

Tiesa Jordānijā 2006.gada septembrī piesprieda irākietei Sadžidai al Rišavi nāvessodu par līdzdalību viesnīcu spridzināšanās Ammānā, kurās 2005.gadā tika nogalināti 60 cilvēki.

«Islāma valsts» jau ir nogalinājusi divus ASV reportierus, kā arī vienu ASV un divus Lielbritānijas humānās palīdzības darbiniekus. Jukava ir pirmais šā grupējuma nogalinātais Japānas pilsonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu