Kerijs: ASV nav informācijas par Ņemcova slepkavu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV nav informācijas par to, kas varētu būt Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkava, paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

«Nē, mums nekā nav. Un jebkurā gadījumā mēs to nekomentēsim,» sacīja Kerijs, telekanāla ABC raidījumā atbildot uz jautājumu, vai ASV ir kāda informācija par Ņemcova slepkavības iespējamiem līdzzinātājiem.

Kerijs arī atzīmēja, ka ASV centīsies panākt šīs slepkavības objektīvu izmeklēšanu

un šis jautājums tiks izvirzīts viņa un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova Ženēvā gaidāmās tikšanās laikā.

Valsts sekretārs intervijā ABC pirms izlidošanas uz Ženēvu uzsvēra, ka «ir nepieciešams veikt ļoti rūpīgu, atklātu, efektīvu izmeklēšanu ne tikai par to, kurš šāva, bet arī par to, kas deva pavēli un instruēja slepkavu, ja ir tādi [pavēļu un instrukciju devēji]».

«ASV ir apbēdinātas par slepkavības faktu un cer, ka [Krievijas] varas iestādes pievienosies starptautiskās sabiedrības viedoklim par to, ka ir nepieciešams veikt drošu un atklātu izmeklēšanu,» sacīja Kerijs.

Lavrovs un Kerijs pirmdien tiksies Ženēvā, lai apspriestu situāciju Ukrainā 12.februāra Minskas vienošanos īstenošanas kontekstā.

Jau ziņots, ka Ņemcovs tika nošauts piektdienas vakarā uz ielas Maskavas centrā, kad bija kopā ar savu draudzeni, 23 gadus veco Ukrainas modeli Annu Duricku, kas nav ievainota.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja apsver vairākas versijas, kādēļ Ņemcovs ir ticis nogalināts: politiskā provokācija, islāma ekstrēmisms, Ukrainas iekšējie notikumi, kā arī komercdarbība, aģentūrai «Interfax» paziņoja komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Ņemcovs tika noslepkavots dažas stundas pēc radio intervijas, kurā viņš nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina «trako, agresīvo un nāvējošo kara politiku pret Ukrainu». Ņemcovs strādāja pie ziņojuma, kurā, viņaprāt, bija pierādījumi par Krievijas karavīru cīnīšanos Ukrainā separātistu pusē, ko Krievija ir oficiāli noliegusi.

Krievijas opozicionārs Iļja Jašins paziņoja, ka šā ziņojuma nonākšana atklātībā ir maz ticama, jo izmeklētāji, kas pēc Ņemcova slepkavības pārmeklēja viņa dzīvokli, paņēma līdzi viņa klēpjdatoru.

Maskavas pilsētas pašvaldības kontrolētais telekanāls «TV Centr» ir publicējis novērošanas kameras ierakstu ar sliktu izšķirtspēju, kurā Ņemcovs un sieviete parādīti, kopā ejot pa tiltu neilgi pirms slepkavības. Telekanāls šajā ierakstā atzīmēja divus cilvēkus, kas esot Ņemcovs un Duricka. Slepkavības skatu aizsedza sniega arkls, kas lēni brauca aiz viņiem. Pēc tam «TV Centr» šajā ierakstā atzīmēja slepkavībā aizdomās turēto vīrieti, kas ielēca garāmbraucošā vieglajā automobilī. Šī videoieraksta autentiskums vēl nav apstiprināts no neatkarīgiem avotiem.

Izmeklētāji svētdien paziņoja, ka nopratinājuši Duricku, kas slepkavības brīdī bija kopā ar Ņemcovu, bet uzbrukumā nav cietusi. Ar Krievijas drošības dienestiem saistītais telekanāls «LifeNews» vēstīja, ka Duricka paziņojusi izmeklētājiem, ka viņa bijusi šokā un nespējot atcerēties slepkavas izskatu un viņa automašīnu.

Krievijas Iekšlietu ministrija ir izsludinājusi trīs miljonu rubļu (43 353 eiro) atlīdzību par informāciju saistībā ar Ņemcova slepkavību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu