Francijas Alpos nogāzusies «Germanwings» pasažieru lidmašīna «Airbus A320»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Francijas Alpu dienvidos nogāzusies Vācijas aviokompānijas «Germanwings» pasažieru lidmašīna «Airbus A320». Lidmašīna bija ceļā no Barselonas uz Diseldorfu. Lidmašīnā bija 144 pasažieri un seši apkalpes locekļi - tostarp skolēnu grupa no Vācijas un divi zīdaiņi. Šobrīd avārijas seku novērtēšanas darbi līdz ar tumsas iestāšanos ir beigti.

Tiek gaidīta dienas gaisma. Tad arī sāks bojāgājušo ķermeņu nogādāšanu prom no katastrofas vietas.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka

nav cerību atrast izdzīvojušos.

«Domājams, ka izdzīvojušo nav,» žurnālistiem pēc katastrofas pavēstīja Olands.

Glābšanas darbos iesaistīti ap 600 policistu, glābēju, 10 helikopteri un viena lidmašīna. Melnās kastes jau atrastas.

Viņš norādīja, ka avārijas vieta Alpos ir nomaļa un pagaidām nav skaidrs, vai avārijas brīdī arī uz sauszemes kāds nav cietis. «Trieciena spēka dēļ mums ir ļoti maz cerību atrast izdzīvojušos,» sacīja ministrs.

«Germanwings» paziņoja, ka lidmašīnā bijuši 67 vācieši, ieskaitot 16 vidusskolas skolēnus un divus skolotājus no Halternes pilsētas. Skolas amatpersonas sacīja, ka skolēni un skolotāji pavadījuši vienu nedēļu Barselonā skolēnu apmaiņas programmas laikā. Bojā gājusi arī kāda Vācijas operas soliste ar ģimeni - vīru un bērnu.

Olands piebilda, ka

lielākā daļa upuru, visticamāk, ir Vācijas pilsoņi.

Izskanējis, ka 45 cilvēki lidmašīnā bija Spānijas pilsoņi, kā arī pagaidām nezināms skaits Turcijas pilsoņu. Apgalvot, ka lidmašīnā nav bijuši Francijas pilsoņi, nevar, viņš piebilda.

«Tā ir traģēdija mūsu zemē,» sacīja Olands. Viņš arī atklāja, ka sazinājies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Uz avārijas vietu devušies izmeklētāji no «Germanwings», «Airbus» un «Lufthansa».

«Izdzīvojušo nav,» atzina Francijas transporta valsts sekretārs Alēns Vidalī. Lidmašīna «nogāzusies Estropa grēdā», sacīja Vidalī.

«Apvidus ir ieputināts, [sauszemes] transportam tas nav pieejams.

Tomēr helikopteri to var pārlidot.»

Skolēni piemin bojāgājušus biedrus

Vācijas kanclere Angela Merkele paudusi šoku par aviokatastrofu un atcēlusi plānotos pasākumus, lai sekotu līdzi notikumu attīstībai, paziņojis valdības pārstāvis. Merkele trešdien apmeklēs katastrofas vietu. Viņa pavēstīja, ka uz katastrofas vietu vēlāk otrdien dosies ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers un satiksmes ministrs Aleksandrs Dobrints.

Negadījuma vieta
Negadījuma vieta Foto: @Twitter

«Es pati uz turieni došos rīt, lai gūtu iespaidu un runātu ar vietējām varasiestādēm,» žurnālistiem Berlīnē paziņoja Merkele. Viņa ziņas par aviokatastrofu raksturoja kā «šoku, kas mūs ienesis dziļās sērās Vācijā, Francijā un Spānijā». Tā kā katastrofas iemesls joprojām nav zināms, būru pāragri par to šobrīd spekulēt, viņa norādīja.

Berlīne: Nav pamata «Germanwings» lidmašīnas katastrofu uzskatīt par teroraktu

Patlaban nav nekādu pierādījumu tam, lai lidsabiedrības «Germanwings» lidmašīnas A320 katastrofu uzskatītu par teroraktu, paziņojušas Vācijas varasiestādes, vēsta laikraksts «Bild».

Arī Francijas aviokatastrofu eksperts Robērs Galāns atzinis, ka lidmašīna diez vai cietusi teroristu uzbrukumā. Šāds aviokatastrofas iemesls ir «ārkārtīgi maz ticams», eksperta teikto citē telekanāls TF-1.

«Var pilnīgi noteikti izslēgt iespēju, ka katastrofas iemesls bija meteoroloģiskie apstākļi, pilota kļūda vai sadursme ar citu lidmašīnu,» piebilda Galāns.

Katastrofu varēja izraisīt sprādziens dzinējā vai arī citas tehniskas problēmas,

norādīja eksperts. Konkrēti katastrofas iemesli šobrīd nav zināmi.

Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka lidmašīna no radaru ekrāniem pazuda Barselonetes apkaimē apmēram pusstundu pēc pacelšanās. Francijas Barselonetes reģiona padomes vadītājs Eriks Kioti informēja, ka avārijas vieta ir Meolānā-Revelsā netālu no iecienītā slēpošanas kūrorta «Pra Loup». Citi mediji norādīja, ka avārija notikusi starp Diņu un Barseloneti.

Lidojumu portāls «Flightradar24», izanalizējot lidmašīnas maršrutu, ziņo, ka tā pacēlusies 38 000 pēdu (aptuveni 12 500 metru) augstumā un pēc tam sākusi strauji nolaisties ar ātrumu 3000 līdz 4000 pēdu minūtē. Kā norāda eksperti, šāds augstuma samazināšanas ātrums ir raksturīgs lidmašīnām, kas veic nolaišanos.

Liktenīgais lidojums radaru kartē. Redzams, ka īsā laikā strauji zaudējusi augstumu
Liktenīgais lidojums radaru kartē. Redzams, ka īsā laikā strauji zaudējusi augstumu Foto: flightradar24.com

Francijas iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Pjērs Anrī Brandē vēlāk sacīja, ka

lidmašīnas atlūzas ir kalnainā apkaimē apmēram 2000 metru augstumā, tādēļ glābšanas darbi būs ilgi un sarežģīti.

Kā pavēstīja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs, avarējušās lidmašīnas atlūzas atrastas netālu no kāda ciema.

Lidmašīna bija ceļā no Spānijas pilsētas Barselonas uz Vācijas pilsētu Diseldorfu, kad tā nogāzusies Barselonetes rajonā Francijas dienvidaustrumos.

Lidmašīna plkst. 11.47 pēc Latvijas laika raidījusi trauksmes signālu.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs pavēstīja, ka ir atrasta viena no divām avarējušās lidmašīnas «melnajām kastēm».

Šokētie cilvēki Diseldorfas lidostā - daudzi tur bija ieradušies pakaļ tuviniekiem un draugiem, un informāciju par avāriju saņēma tikai tur

«Trauksmes signāls tika reģistrēts plkst. 10.47. Trauksmes signāls rādīja, ka lidmašīna bija 5000 pēdu augstumā nenormālā situācijā,» sacīja transporta valsts ministrs Alēns Vidalī, piebilstot, ka lidmašīna avarējusi īsi pēc trauksmes signāla noraidīšanas. Tiek vēstīts, ka, pirms pazuda sakari, pilots vien paspējis pateikt: «Ārkārtas situācija, ārkārtas situācija!»

Foto: Google Maps

Avarējušās lidmašīnas pilots desmit gadus lidojis ar «Germanwings» un tās māteskompānijas «Lufthansa» lidmašīnām un ar lidaparātiem «Airbus» viņš nolidojis 6000 stundu, paziņoja «Germanwings».

«Airbus» paziņoja, ka avarējusī lidmašīna 1991.gadā tika piegādāta «Lufthansa» un tā veikusi 46 700 reisu, nolidojot 58 300 stundu.

2013.gadā lidmašīnai tika veikta vispārēja pārbaude.

«Germanwings» ir Vācijas aviokompānijas «Lufthansa» zemo cenu meitasuzņēmums. «Lufthansa» paziņoja, ka tai vēl nav informācijas par notikušo, katastrofu raksturojot kā «melno dienu».

«Germanwings» ir lieliski drošības rādītāji, un tā iepriekš nav piedzīvojusi negadījumus.

Tās «Airbus» lidmašīnu flotes vidējais vecums ir tikai nedaudz virs deviņiem gadiem, lai gan otrdien avarējusī lidmašīna bija 24 gadus veca.

Latvija izsaka līdzjūtību saistībā ar aviokatastrofu Alpos

Latvijas prezidents Andris Bērziņš izsaka līdzjūtību saistībā ar notikušo aviokatastrofu Dienvidfrancijā, kur avarējusi «Germanwings» lidmašīna, kas bija ceļā no Barselonas uz Diseldorfu, informēja prezidenta Preses dienestā.

«Latvija domās ir kopā ar visu bojāgājušo ģimenēm,» uzsvērts prezidenta paziņojumā.

Līdzjūtību izteikusi arī Ārlietu ministrija, paziņojumā norādot, ka «šajā sāpīgajā brīdī Latvija izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem saistībā ar šo traģēdiju».

Premjerministre Laimdota Straujuma preses konferencē otrdien pēc Ministru kabineta sēdēs izteica līdzjūtību aviokatastrofā Francijā cietušo cilvēku tuviniekiem.

Gan «Germanwings», gan «Lufthansa» sociālās saziņas vietnēs savus ierasti krāsainos logo ir nomainījusi uz melnas krāsas logo.

«Lufthansa» publicētā informācija liecina, ka 2002.gadā dibinātā «Germanwings» apkalpo 110 maršrutus ar apmēram 90 lidmašīnām. «Germanwings» apkalpo 17 lidostas Vācija, deviņas Lielbritānijā un Īrijā, kā arī lido uz iecienītiem tūristu galamērķiem Itālijā, Spānijā, Francijā un Viduseiropā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu