Uzbekistānas CVK: prezidenta vēlēšanās piedalījušies 91% balsstiesīgo

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzbekistānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās konstatēta ļoti augsta vēlētāju aktivitāte - līdz plkst.22 apkopotie dati liecina, ka vēlēšanās piedalījušies aptuveni 91% jeb vairāk nekā 18 miljoniem no balsstiesīgo valsts iedzīvotāju, žurnālistus informēja Uzbekistānas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Šajās vēlēšanās ir to četru partiju kandidāti, kuras pērn decembrī notikušajās Uzbekistānas parlamenta vēlēšanās iekļuva parlamenta Likumdošanas palātā (apakšpalātā). Uzbekistānas Liberāldemokrātisko partiju vēlēšanās pārstāv līdzšinējais valsts prezidents Islams Karimovs. Pārējie kandidāti ir Tautas demokrātiskās partijas līderis Hatamdžons Ketmonovs, Sociāldemokrātiskās partijas «Taisnīgums» parlamenta frakcijas vadītājs Narimons Umarovs un Demokrātiskās partijas «Tautas atdzimšana» izvirzītais Akmals Saidovs.

Karimovu 1990.gadā par Uzbekistānas prezidentu ievēlēja Augstākā padome, bet 1991.gadā viņš šajā amatā tika ievēlēts vispārējās vēlēšanās. Savukārt 1995.gadā notika referendums, kurā nobalsoja par prezidenta pilnvaru pagarināšanu līdz 2000.gadam. 2000.gada vēlēšanās Karimovs ieņēma prezidenta krēslu vēl uz septiņiem gadiem, un arī 2007.gada velēšanās viņa pilnvaras tika pagarinātas uz nākamajiem septiņiem gadiem.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (OSCE), kas veic Uzbekistānas prezidenta vēlēšanu procesa novērošanas misiju, gan norāda, ka 2011.gadā tika veiktas izmaiņas konstitūcijā saskaņā ar kurā prezidents turpmāk tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu. Tā kā konstitūcija nosaka ierobežojumu vienai personai pildīt prezidenta pienākumus vairāk kā divus termiņus, savukārt termiņš ir noteikts laika periods, bet piecu un septiņu gadu termiņi atšķiras, tad oficiālā Taškenta norādījusi, ka jauno prezidenta pilnvaru termiņu vairs nevar uzskatīt par nākamo termiņu un Karimovs var likumīgi kandidēt arī 2015.gada vēlēšanās. OSCE neizslēdz, ka izmaiņas konstitūcijā veiktas tikai tādēļ, lai atbalstītu vienu konkrētu prezidenta amata kandidātu.

Centrālā vēlēšanu komisija provizoriskos vēlēšanu rezultātus plāno publiskot pirmdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu