Ūdens sievas - vieta, kur vīri precas, lai būtu kas nes ūdeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Denganmalas ciematiņā Indijas dienvidos nav ūdensapgādes sistēmas, nav krānu. Vienīgais dzeršanai derīgais ūdens pieejams divās akās tuvējā kalna pakājē, raksta «Reuters». Pie akām veidojas rindas, un dažkārt jāgaida pat divas stundas. Ūdens nešana visbiežāk ir sieviešu pienākums. Virkne ciemata vīriešu jaunu sievu apņēmuši tikai tāpēc, lai būtu kas nes ūdeni. Viņas tā arī dēvē - par «ūdens sievām».

Denganmalas ciematā ir daudz vīriešu, kuri atkārtoti precējušies «ūdens sievas» dēļ. Viens no viņiem ir 66 gadus vecais Sakharams Bagats, kuram tagad ir trīs sievas, divas no kurām viņš apprecēja, tikai lai būtu, kas saimniecību apgādā ar ūdeni un gatavo ēdienu.

«Man bija vajadzīgs kāds, kas sanes ūdeni. Precības bija mana vienīgā iespēja,» saka Bagats,

kurš pats pa dienu strādā tuvējā ciematā kādā fermā.

«Mana pirmā sieva bija aizņemta ar bērniem. Kad saslima otrā sieva un vairs nevarēja atnest ūdeni, es apņēmu trešo.»

Visas Bagata sievas mitinās vienā mājā, taču katrai ir atsevišķa istaba un arī virtuves ir vairākas. Divas sievas ikdienā nodarbojoties ar ūdens nešanu, kamēr trešā gatavo ēdienu.

Denganmalā mīt aptuveni 100 ģimeņu. Vīrieši lielākoties strādā tuvākās un tālākās fermās, knapi spējot nopelnīt minimālo algu. Precības ūdens nešanas pienākumu pildīšanas dēļ šeit nav nekas neparasts, stāsta vietējie.

Poligāmija Indijā nav legāla, taču daudzviet nomaļākos apvidos šo noteikumu cilvēki neievēro.

Denganmalā uzskata, ka «ūdens sievu» prakse nav nekas slikts.

Vīri bieži kā «ūdens sievas» apņemot atraitnes vai tādas, kuras vīri pametuši, - apmierināti esot visi iesaistītie.

Dzeramā ūdens trūkums ir aktuāla problēma daudzos Indijas ciematos. To nosaka gan ūdensapgādes sistēmas trūkums, gan arī sausuma periodi. Piemēram, Maharaštras štats, trešais lielākais valstī, kura galvaspilsēta ir Mumbaja, ar sausumu cīnās jau desmit gadu.

Valdība aplēsusi, ka ūdens 2014. gadā trūka vairāk nekā 19 000 ciematu visā Indijā.

Meteorologi brīdina, ka sausums Indijai draud arī šajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu