«Taleban» izraugās jaunu līderi - mullu Ahtaru Mansuru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Afganistānas islāmistu kaujinieku grupējums «Taleban» piektdien paziņoja, ka par tā jauno līderi ir iecelts mulla Ahtars Mansurs.

Jau ziņots, ka «Taleban» ceturtdien apstiprināja sava līdera mullas Omara nāvi no slimības, bet uzstāja, ka viņš nav atstājis Afganistānu. Afganistānas valdība trešdien apstiprināja ziņas, ka mulla Omars miris 2013.gada aprīlī kaimiņvalstī Pakistānā.

«Pēc [Omara] nāves vadošā padome un valsts islāma teologi pēc ilgām konsultācijām iecēla viņa tuvu un uzticamu draugu un viņa bijušo vietnieku mullu Ahtaru Mansuru par [«Taleban»] vadītāju,» teikts grupējuma paziņojumā puštu valodā, kas ievietots tā interneta vietnē.

Mulla Omars nebija redzēts sabiedrībā kopš 2001.gada, kad ASV vadīta iebrukuma rezultātā tika gāzta «Taleban» valdība Afganistānā.

Afganistānas Drošības nacionālās direkcijas pārstāvis Hasībs Sediki trešdien sacīja aģentūrai AFP, ka talibu līderis nomira Pakistānas lielākās pilsētas Karači slimnīcā «neskaidros apstākļos».

«Taleban» amatpersona piektdien informēja, ka jaunā līdera izraudzīšanai bijušas vairākas stadijas. Grupējuma vadošā padome izvēlējusies kandidātu, kuru pēc tam apstiprināja islāma teologu kolēģija.

Starp galvenajiem kandidātiem bija Mansurs un Omara dēls mulla Jakubs. Lai gan daži talibu komandieri atbalstīja Jakubu, viņš 26 gadu vecumā tika uzskatīts par pārāk jaunu un nepieredzējušu tik svarīgai lomai.

Par «Taleban» līdera vietnieku tika iecelts Siradžudins Hakani, kurš ir viens no afgāņu kaujinieku tīkla «Haqqani» vadītājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu