Kamerons aicina Putinu «mainīt kursu» Sīrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons svētdien aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu «mainīt kursu» Sīrijā un brīdinājis, ka Maskavas atbalsts šīs valsts prezidentam Bašaram al Asadam tikai vēl vairāk destabilizē reģionu.

Kā apgalvo Krievija, tās uzlidojumi Sīrijā vērsti pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts», bet saskaņā ar britu izlūkdienestu datiem to var teikt tikai par vienu no 20 Krievijas aviācijas triecieniem

«Traģiski, ka lielākā daļa Krievijas uzlidojumu, ciktāl mums līdz šim nācies redzēt, notikuši tajās Sīrijas daļās, ko kontrolē nevis «Islāma valsts», bet citi režīma oponenti,» Kemerons sacījis BBC televīzijai. «Viņi atbalsta šo miesnieku Asadu, un tā ir briesmīga kļūda gan viņiem pašiem, gan pasaulei. Tas padarīs šo reģionu vēl nestabilāku, tas padziļinās radikalizāciju un vairos terorismu,» uzsvēris britu premjers.

«Es gribētu viņiem teikt: mainiet kursu, pievienojieties mums cīņā pret «Islāma valsti», bet apzinieties - ja mēs gribam, lai šis reģions ir drošs, mums Asada vietā vajadzīgs alternatīvs līderis. Asads nespēj vienot Sīrijas tautu, viņš ar savām bumbām un nežēlību padzinis no mājām daudz vairāk cilvēku nekā «Islāma valsts» rupjais nāves kults,» uzsvēris britu premjers, runājot pirms valdošās Konservatīvo partijas gadskārtējās konferences Mančestrā.

Vienlaikus britu premjers norādījis, ka bez attiecīga parlamenta balsojuma nedos rīkojumu sākt uzlidojumus «Islāma valstij» Sīrijā.

Kā ziņots, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien nosauca Krievijas uzlidojumu kampaņu Sīrijā par «rupju kļūdu», kas Ankarai nav pieņemama, un norādīja, ka «vēsture tiesās» Maskavu par atbalstu Asada režīmam.

Viņš kritizēja ne vien Krieviju, bet arī Irānu, kas aizstāv Asadu, paziņodams, ka Teherāna piekopj Sīrijā «valsts terorismu».

Krievija svētdien paziņoja, ka pēdējās diennakts laikā rīkojusi desmit uzlidojumus džihādistu grupējuma «Islāma valsts» objektiem Sīrijā.

Savukārt Sīrijas prezidents Bašars al Asads izteicies, ka no Krievijas militārās iejaukšanās Sīrijas pilsoņkara norisē esot atkarīga Tuvo Austrumu nākotne.

Pēc viņa teiktā, Krievijai, Sīrijai, Irākai un Irānai kopīgi jāglābj Tuvie Austrumi, citādi reģionu gaidot sabrukums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu