Īrijā paraksta likumu par viendzimuma laulību legalizāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Īrijā ceturtdien parakstīts likums par viendzimuma laulību legalizāciju piecus mēnešus pēc tam, kad Īrija maijā kļuva par pirmo valsti pasaulē, kurā viendzimuma laulību legalizācija ir apstiprināta tautas nobalsošanā.

«Prezidentālā komisija šodien [ceturtdien] parakstīja kā likumu «2015.gada likumprojektu par laulību»,» paziņoja Īrijas prezidenta kanceleja.

Prezidents Maikls Higinss atrodas valsts vizītē ASV, tādēļ likumu parakstīja prezidentālā komisija, kurā ir Augstākās tiesas priekšsēdētāja, kā arī parlamenta apakšpalātas un augšpalātas spīkeri.

Pirmās viendzimuma laulības Īrijā, kur ir spēcīgas katolicisma tradīcijas, varētu tikt noslēgtas novembra vidū, paziņoja Īrijas tieslietu ministra Francisa Ficdžeralda.

22.maijā notikušajā referendumā 62,1% nobalsojušo atbalstīja likuma normu, ka laulība ir noslēdzama starp diviem cilvēkiem «neatkarīgi no viņu dzimuma».

Viendzimuma pāru, kas savas attiecības ir reģistrējusi ārvalstīs, laulība tagad tiks atzīta arī Īrijā, bet pāri, kam ir civilo partnerattiecību statuss, kas Īrijā tika ieviests 2011.gadā, laulību noslēgt varēs dažu nedēļu laikā.

Īrijā vien 1993.gadā tika dekriminalizēta homoseksualitāte.

2013.gadā Īrijā izveidota konstitucionāla sapulce izskatīja priekšlikumu paplašināt laulību tiesības un nolēma rīkot referendumu šajā jautājumā. Premjerministrs Enda Kenijs šogad paziņoja šī referenduma datumu.

Īrija kļūst par 19.valsts pasaulē, kas ir legalizējusi viendzimuma laulības. Eiropā tā kļūst par 14.valsti ar tādu likuma normu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu