Notriektā «Su-24» stūrmanis: Nekādu brīdinājumu no Turcijas nebija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Turcijas iznīcinātāja notriektā Krievijas bumbvedēja «Su-24» stūrmanis kapteinis Konstantīns Murahtins trešdien žurnālistiem paziņoja, ka brīdinājumu no Turcijas puses nav bijis un raķetes trāpījums bijis negaidīts, ekipāžai nav bijis iespējams no tās izvairīties.

«Patiesībā nekādu brīdinājumu nebija - nedz radio komunikācijā, nedz vizuāli, vispār nekāda kontakta,» sacīja Murahtins.

«Tāpēc mēs izgājām uz kaujas kursu štata režīmā. Ir jāsaprot, kāds ātrums ir bumbvedējam un kāds iznīcinātājam «F-16«. Ja mūs gribētu brīdināt, tad varēja paši parādīties, ieņemt paralēlo kursu, bet nekā tāda nebija. Pat raķete principā pienāca mūsu lidmašīnas astē negaidīti. Mēs pat vizuāli to nenovērojām, lai varētu izdarīt pretraķešu manevru,» atzina lidotājs.

Viņš arī uzstāja, ka viņa lidmašīna nevarēja pārkāpt Turcijas gaisa telpu.

«Nē, tas ir izslēgts, pat ne uz sekundi. Turklāt mēs lidojām 6000 metru augstumā, laiks bija skaidrs, kā saka mūsu slengā - «miljons uz miljonu», es kontrolēju visu mūsu lidojumu līdz pat raķetes sprādzienam. Es lieliski redzēju gan kartē, gan apvidū, kur robeža un kur atrodamies mēs. Pat nebija draudu ielidot Turcijā,» viņš uzsvēra.

«Mēs tur ne reizi vien esam veikuši kaujas lidojumus, zinām to kā savus piecus pirkstus, veicām kaujas uzdevumus un atgriezāmies pa atpakaļceļa maršrutu uz aviobāzi. Man kā stūrmanim tur ir zināma katra augstiene. Varu orientēties pat bez iekārtām,» norādīja lidotājs.

Viņš piebilda, ka «kopumā šobrīd jūtas normāli» un gaida, kad viņu izrakstīs, «lai uzreiz atgrieztos ierindā».

Kā ziņots, Turcijas gaisa spēki pie Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu, kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpusi tās gaisa telpu.

Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas bumbvedējs «Su-24», uzsverot, ka lidmašīna neesot pārkāpusi Turcijas robežu.

Krievijas amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka viens no lidmašīnas pilotiem gājis bojā, bet otru pilotu izglābusi Sīrijas armija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu