Polijas jaunā valdība apšauba raķešu «Patriot» un «Airbus» helikopteru iegādi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas jaunā konservatīvā valdība trešdien apšaubīja iepriekšējās liberālās valdības izvēli iegādāties armijas modernizācijai ASV ražotas raķetes «Patriot» un kompānijas «Airbus» helikopterus «Caracal» par astoņiem miljardiem eiro.

Polija aprīlī paziņoja, ka plāno pirkt ASV firmas «Raytheon» būvētu raķešu sistēmu «Patriot» par pieciem miljardiem eiro un 50 helikopterus «Caracal» par trim miljardiem eiro.

Lēmums rīkot sarunas ar abām kompānijām notika laikā, kad bija pastiprinājies saspīlējums attiecībās ar Krieviju Ukrainas konflikta dēļ. Šīs sarunas vēl nav pabeigtas.

Plāni par šī bruņojuma iegādi tagad tiek apšaubīti pēc jaunā Polijas aizsardzības ministra Antonija Macereviča izteikumiem. Viņš pārstāv konservatīvo labējo partiju «Likums un taisnīgums» (PiS), kas uzvarēja parlamenta vēlēšanās oktobrī pēc astoņu gadu ilgas atrašanās opozīcijā.

«Potenciālā kontrakta» šo ASV raķešu iegādei nosacījumi «ir ļoti mainījušies kopš publiskā paziņojuma», trešdien sacīja Macerevičs parlamenta aizsardzības komisijas sanāksmē, kuru demonstrēja valsts televīzija.

"Cena ir daudz augstāka, piegādes laiks daudz ilgāks ... īsumā, šis kontrakts praktiski neeksistē,» sacīja ministrs.

Konkursā par raķešu piegādi Polijai piedalījās arī konsorcijs «Eurosam», kura sastāvā bija firmas «MBDA France», «MBDA Italy» un Francijas «Thales Group».

Polijas Aizsardzības ministrija aprīlī paziņoja, ka grib iegādāties astoņas raķešu baterijas līdz 2025.gadam, un divas no tām tiktu piegādātas pirmajos trijos gados pēc līguma noslēgšanas.

Pievēršoties «Airbus» helikopteriem, Macerevičs sacīja, ka šī izvēle tika izdarīta «par spīti daudziem trūkumiem».

"Aizsardzības ministrija mēģinās atkārtot konkursu, ja kompensējošo sarunu rezultāti padarīs neiespējamu vienošanās noslēgšanu,» piebilda ministrs.

Militārās tehnikas piegādātājs kompensējošās sarunās mēģina padarīt līgumu pievilcīgāku pircējam, piekrītot izveidot rūpnīcu pircēja valstī vai veikt pasūtījumus pircēja valsts firmās.

Macerewičs pauda cerību, ka potenciālā jaunā konkursā piedalīsies ASV ražotājfirma «Sikorsky» un Lielbritānijas-Itālijas grupa «AgustaWestland», kas ir «Airbus» konkurenti helikopteru piegādes līguma noslēgšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu