Grieķijas salas mērs brīdina par vardarbību saistībā ar plānotu migrantu centru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijai piederošās Kosas salas mērs svētdien aicināja valdību atteikties no plāniem būvēt šajā salā migrantu reģistrācijas centru, ko pieprasa Eiropas Savienība (ES), un brīdināja, ka vietējo iedzīvotāju pretestība var novest līdz «nekontrolējamiem» protestiem un vardarbībai.

«Pastāv draudi, ka mēs sērosim par upuriem un tiksim novesti līdz nekontrolējamām situācijām,» teikts Kosas mēra Jiorga Kiriča vēstulē Grieķijas premjerministram Aleksim Cipram, kuras saturu publiskoja valsts ziņu aģentūra ANA.

Rajonā, kas izraudzīts šī migrantu reģistrācijas centra jeb «karstās vietas» («hotspot») būvniecībai, pagājušonedēļ sadursmēs ar nemieru apspiešanas policiju tika ievainoti trīs vietējie iedzīvotāji. Starp ievainotajiem bija žurnālists, kurš atspoguļoja šo demonstrāciju un vēlāk tika aizturēts.

Grieķijas valdība reaģēja uz šīm sadursmēm, nosūtot uz Kosu nemieru apspiešanas policijas papildspēkus, un Kiricis nosauca šo rīcību par kļūdu.

«Es aicinu premjerministru pavēlēt atsaukt nemieru apspiešanas policijas vienības, lai atslābinātu saspīlējumu,» teikts mēra vēstulē.

Valdības rīcību kritizēja arī policijas arodbiedrība POASY, apgalvojot, ka šīm vienībām jāvēršas pret sašutušiem saliniekiem, kas ir bruņoti ar medību bisēm un dinamītu.

«Līdz šim četri no mūsu kolēģiem ir ievainoti uzbrukumos» Kosas salā, paziņoja arodbiedrība. Varas iestādes līdz šim nav izpaudušas šādu detaļu par ievainotiem policistiem.

Pakļaujoties ES spiedienam uzlabot migrantu kontroli uz Grieķijas jūras robežas ar Turciju, Cipra valdība ir solījusi līdz februāra vidum pabeigt migrantu reģistrācijas centru būvniecību piecās salās, tai skaitā Kosā.

Lesbas, Leras, Samas un Hijas salas ir pieņēmušas šo izaicinājumu, bet Kosas varas iestādes jau no sākuma ir bijušas pret, uzstājot, ka migrantu ilgtermiņa klātbūtne kaitēs tūrisma industrijai, kas ir Kosas galvenais ienākumu avots.

Kosas amatpersonas ir ierosinājušas izveidot iestādi migrantu reģistrācijai ar nosacījumu, ka migranti uzreiz pēc reģistrācijas atstātu šo salu.

Grieķijas valdības ierēdņi apgalvo, ka protestus rosina Kosas iedzīvotāju mazākums, kuru atbalsta galēji labējie spēki.

«[Kosas] mērs nav nedz gudrāks, nedz lielāks patriots par citiem mēriem,» svētdien radiostacijai «Real FM» paziņoja iekšlietu ministrs Panajotis Kurublis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu