Lietuvā aizvien biežāk ielido bezpilota lidaparāti no Baltkrievijas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas robežsargi aizvien biežāk fiksē gadījumus, kad valsts teritorijā ielido bezpilota lidaparāti no Baltkrievijas, raksta portāls «15min.lt».

Kā pastāstījis Lietuvas Valsts robežapsardzes dienesta (VSAT) vadītājs Renats Požēla, dažkārt tie ielido Lietuvā diezgan dziļi un viens pat pārlidojis tieši pāri robežapsardzes postenim.

Šobrīd gan nav iespējams precīzi pateikt, kam tie pieder - kaimiņvalsts izlūkdienestam vai noziedzniekiem, kuri pāri robežai cenšas nogādāt kontrabandas preces un pārvest nelegālos imigrantus.

Visbiežāk tādi gadījumi fiksēti austrumos, pie robežas ar Baltkrievijas Astravjecas rajonu, kur šobrīd tiek celta atomelektrostacija.

«Šobrīd mums nav skaidras atbildes, jo tie ielido mūsu teritorijā un atkal izlido. Mēs tikai fiksējam pašu lidojumu un nevaram pateikt, kas to vada,» atzinis Požēla. «Tajā teritorijā, kur fiksēts visvairāk lidojumu, no izlūkošanas viedokļa nekā interesanta nav, tādēļ mēs to saistām ar Astravjecas AES celtniecību.»

Viņš pieļāvis iespēju, ka Baltkrievijas speciālie dienesti izmanto bezpilota lidaparātus robežu apsardzībai. Iespējams, ka tādā veidā tiek apsargāts arī AES būvlaukums.

Robežsargi gan uzsver, ka nevar kategoriski apgalvot, vai bezpilota lidaparāti visos gadījumos tiešām šķērsojuši Lietuvas robežu, jo viņu rīcībā nav nekādu īpašu iekārtu, lai to noteiktu, un šie gadījumi fiksēti tikai vizuāli - ar neapbruņotu aci vai binokli.

VSAT izveidojis īpašu darba grupu, kas analizēs situāciju un meklēs problēmas risinājumus. Viena no iespējām būtu iegādāties vai īrēt savus bezpilota lidaparātus, kas atvieglotu patrulēšanu un robežas novērošanu. Pēc Požēlas teiktā, robežsargiem jau ir savi droni, bet tie lielākoties tiek izmantoti mācību nolūkā un īsti nav paredzēti patrulēšanai.

Robežsargi sadarbojas arī ar Lietuvas Bruņotajiem spēkiem, kas nodrošināti ar labākām tehnoloģijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu