Zaļā tilta skulptūru skandāls Viļņā: vēsturiska liecība vai sociālisma slavināšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Juliaus Kalinsko/15min.lt

Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Birutis paziņojis, ka viņa rīcībā ir informācija, ka Lietuvai nedraudzīgi spēki varētu izmantot pērn no Viļņas Zaļā tilta demontētās padomju laika skulptūras propagandai pret Lietuvu.

«Šobrīd vērojama aktīvāka interese par Zaļā tilta skulptūrām un iespējām tās izvest no Lietuvas. Tas saistīts ar mūsu valstij nedraudzīgu spēku nodomiem šīs skulptūras izmantot, lai mēģinātu saasināt ģeopolitisko situāciju, kurināt nacionālo naidu un neiecietību pret mūsu valsti. Mans pienākums ir novērst šādas darbības,» viņš norādījis.

Četras 1952.gadā veidotās čuguna skulptūru grupas - «Lauksaimniecība», «Rūpniecība un celtniecība», «Miera sardzē» un «Zinātnes jaunieši» - no Zaļā tilta pār Neri tika demontētas pērnvasar, kad eksperti bija atzinuši, ka tās ir avārijas stāvoklī un apdraud garāmgājējus.

Pirms tam Lietuvā gadiem ilgi turpinājās diskusijas par to, vai skulptūrām uz tilta būtu jāatrodas. Atmodas laikā un arī vēlāk tās ne vienreiz vien tika aicināts nojaukt kā sociālistiskā reālisma palieku, kas aizskar Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu. Tomēr, daļai sabiedrības un intelektuāļu pret to iebilstot, skulptūrām tika piešķirts valsts aizsargāta mantojuma statuss, kas liedza tās noņemt uz visiem laikiem.

Viļņas mērs Remigijs Šimašus pērn solīja lēmumu par skulptūru turpmāko likteni pieņemt vienīgi pēc tam, kad eksperti būs izteikuši savu atzinumu par to, vai tās jāturpina glabāt. Kā norāda Kultūras ministrija, jautājums par skulptūrām pagājušajā nedēļā pārrunāts arī ar mēru.

2015. un 2016. gadā tas izskatīts divās Nekustamā kultūras mantojuma vērtēšanas padomes sēdēs, un katrā reizē pieņemts atšķirīgs lēmums.

Lai novērstu iespēju izmantot skulptūras propagandas mērķiem un izvest tās ārpus Lietuvas robežām, kultūras mantojuma aizsardzības speciālisti ieteikuši ministram skulptūras glabāt kā kustamās kultūras vērtības, nenorādot konkrētu vietu, kur tās turēt.

1.martā padome pieņēma lēmumu, kas ļauj sabiedrībai trīs mēnešu laikā paust savu viedokli par pilnīgu skulptūru un paša Zaļā tilta tiesiskās aizsardzības atcelšanu. Ministrs oficiālu lēmumu šai jautājumā var paziņot ne agrāk kā pēc minētā termiņa beigām un plāno to darīt jūnija sākumā.

Pērnvasar nomontētās skulptūru grupas, kuras sver trīs līdz piecas tonnas katra, tika nogādātas apsargātā Viļņas pašvaldības uzņēmuma teritorijā.

Viļņas pašvaldība tobrīd saņēma vairākus piedāvājumus skulptūras pārņemt - tādu vēlēšanos tika izteikusi gan Krievijas Kaļiņingradas apgabala Sovetskas pilsēta, kādreizējā Tilzīte, gan organizācija «Pleskavas apgabala jauniešu līga», gan trīs Lietuvas parki - slavenais Grūtas parks pie Druskininkiem, kur savākta liela padomju laika pieminekļu kolekcija, kā arī Eiropas parks un Vidmanta Martikoņa izveidotais akmens skulptūru parks «Vilnoja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu