Sīrijas opozīcijas galvenais pārstāvis miera sarunās atsakās no amata

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas opozīcijas galvenais pārstāvis ar ANO starpniecību rīkotajās miera sarunās Ženēvā Mohammeds Allušs svētdien paziņoja par atkāpšanos no šā amata, kā iemeslu minot to, ka šīs sarunas ir neveiksmīgas un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms turpina apšaudīt ar artilēriju nemiernieku ieņemtos rajonus.

«Trīs sarunu kārtas bija neveiksmīgas režīma stūrgalvības un tā turpināto bombardēšanu un agresijas pret Sīrijas tautu dēļ,» mikroblogu vietnē «Twitter» paziņoja Allušs, kurš ir ietekmīgā nemiernieku grupējuma «Jaish al-Islam» («Islāma armija») loceklis.

Allušs arī apsūdzēja starptautisko sabiedrību, ka tā nedara pietiekami daudz Sīrijas tautas ciešanu atvieglošanai, un nosodīja tās «nespēju īstenot rezolūcijas, sevišķi attiecībā uz humāniem jautājumiem – aplenkumu atcelšanu, palīdzības pieejamību, gūstekņu atbrīvošanu un pamiera ievērošanu».

Sīrijas režīms un nemiernieku grupējumi, kas nav džihādisti, februārī vienojās par pamieru, lai veicinātu miera sarunas, tomēr šis pamiers karājas mata galā atkārtotu tā pārkāpumu dēļ.

«Nebeidzamās sarunas kaitē Sīrijas tautas liktenim. Līdz ar to es paziņoju par savu aiziešanu no [sarunu] delegācijas un savu izstāšanos» no opozīcijas Augstās sarunu komitejas,» rakstīja Allušs.

Jaunākā miera sarunu kārta aprīlī nonāca strupceļā, kad Augstā sarunu komiteja apturēja savu piedalīšanos saistībā ar karadarbības eskalāciju.

Jauna sarunu kārta bija gaidāma maija beigās, bet to datums nav paziņots.

ANO miera sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura ceturtdien paziņoja, ka viņš neplāno sasaukt jaunu sarunu kārtu tuvāko divu vai triju nedēļu laikā.

Diplomāti uzskata par maz iespējamu opozīcijas piedalīšanos jaunās miera sarunās, ja turpinās vardarbība un palīdzība nenonāk pie iedzīvotājiem.

Sarunu mērķis ir panākt politisku atrisinājumu, lai izbeigtu piecus gadus ilgušo pilsoņkaru, kurā nogalināti 280 tūkstoši cilvēku.

Tūkstošiem Sīrijas civiliedzīvotāju glābjas no džihādistu grupējuma «Islāma valsts» jaunas ofensīvas Sīrijas ziemeļos, svētdien paziņoja nevalstiskā organizācija «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu