Fotostāsts: kā dienesta gudrības apgūst nākamie «komisāri Rekši»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stormvilā, Ņujorkas štatā, atrodas daudzmiljonu treniņu centrs, kuru daudzi dēvē par «suņu augstskolu». Šajā centrā īpašas apmācības iziet četrkājainie cilvēku draugi suņi, kuri noskatīti dienestam ASV policijā, vēsta «Reuters».

Trīs gadus vecais vācu aitu suns Džonijs sava instruktora uzraudzībā rūpīgi izosta sēdekļus un bagāžas nodalījumus improvizētā uz mācību centru atvestā no aprites izņemtā vilciena vagonā. Sajūtot nelielu C-4 (ēku spridzināšanā izmantota viela) smaržu, suns sastingst statujai līdzīgā pozā, dodot instruktoram ziņu, ka viņš pamanījis kaut ko aizdomīgu. Kā atlīdzību suns saņem košļājamo mantiņu.

«Reālajā pasaulē mēs šādi varam atrast spridzekļus, pirms tie tiek ienesti vilcienā. Mūsu darbs ir mēģināt novērst, ka kaut kas tāds jebkad tur nonāk,» stāsta suņu instruktors Kevins Pimpinelli.

Džonijs ir viens no 50 suņiem, kas patlaban tiek apmācīti Ņujorkas suņu mācību centrā. Pēc mācībām suņi nonāk Metropoles Transporta iestādes pārziņā, uzraugot drošību metro, autobusos, dzelzceļa stacijās un vilcienos Ņujorkā, Ņūdžersijā un Konektikutā.

Strormvilas suņu apmācības centrs ir lielākā šāda veida iestāde Amerikas Savienotajās Valstīs. Plānots, ka nākotnē šeit apmācītie suņi tiks nosūtīti uz dienesta vietām visā valstī. Pēc asiņainajiem šā gada uzbrukumiem Briseles lidostā un vilcienā ASV policijas aģentūras suņu apmācību drošības nodrošināšanai lielās sabiedriskās vietās uzskata par vienu no atslēgpunktiem.

Suņu smalkā oža spēj saost sprāgstvielas un sadzīt pēdas aizdomās turētajiem daudz efektīvāk nekā visdažādākās līdz šim zināmās mašīnas un iekārtas.

Lai nonāktu policijas suņu mācību programmā, četrkājiem jāiztur sīva konkurence. Speciālisti stāsta, ka šādam dienestam vidēji der viens no katriem 30 audzētāju piedāvātajiem suņiem.

Pārsvarā izvēlēti tiek tieši vācu aitu suņi, kuri izslavēti ar enerģiskumu un strādātgribu.

Stormvilas centrā suņus apmāca atrast sprāgstvielas un kontrabandas preces, kuru vidū ir arī narkotikas. Suņi tiek apmācīti maksimāli realitātei pietuvinātā vidē - mācību telpas, piemēram, iekārtotas kā skolu klases vai autobusa pieturas. Centra tuvumā atrodas arī nu jau vairs neizmantotas dzelzceļa sliedes, atvesti un īpaši pielāgoti autobusi un automašīnas, kā arī ierīkotas ūdens tilpnes - tas viss tiek izmantots apmācībā, modelējot dažādas briesmu situācijas, ar kādām suņiem dienestā varētu nākties saskarties.

Tiek lēsts, ka patlaban ASV aktīvā dienestā ir aptuveni 10 000 suņu.

Interese par suņu apmācību darbam policijā un citās valsts drošības iestādēs īpaši pieauga pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā. «Pirms 11. septembra šādi mācību centri ASV bija uz rokas pirkstiem skaitāmi. Tagad šāda tipa iestādes atrodas stundas brauciena attālumā no katras lielākās ASV pilsētas,» stāsta ASV Policijas suņu asociācijas vadītājs Deivids Ferlands.

Instruktori no Stormvilas mācību centra stāsta, ka policijas suņi iziet 12 nedēļu pamatmācību kursu, taču zināšanu atsvaidzināšana šādiem suņiem notiek katru mēnesi.
Parasti suņi aktīvā dienestā ir līdz 10 gadu vecumam. Pēc tam tie bieži vien pensionējas un kļūst par savu uzraugu mājas mīluļiem.

«Viņi ir kā ģimene,» stāsta inspektore Keita Floda, kura uz ikmēneša mācībām ieradusies ar savu trīs gadus veco dienesta biedru Doku, kurš ir vācu aitu suņa un malinuā (beļģu aitu suns) krustojums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu