Lavrovs: ASV un Krievija panākušas jaunas vienošanās par teroristu apkarošanu Sīrijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV un Krievija panākušas jaunas vienošanās par teroristu apkarošanu Sīrijā, otrdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Tika panāktas vienošanās par praktiskiem soļiem, kas jāsper, lai efektīvi apkarotu teroristus, lai novērstu tā sauktās mērenās opozīcijas palikšanu teroristu kontrolētajās teritorijās,» pēc sarunām ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju Laosas galvaspilsētā Vjenčanā pauda Lavrovs. Kerijs un Lavrovs Vjenčanā piedalās Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociācijas (ASEAN) sanāksmē.

Ministrs atklāja, ka vienošanās tika panāktas Kerija vizītes laikā Maskavā, kur ASV valsts sekretārs tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

«Mēs ceram, ka mēs spēsim panākt opozīcijas spēku un «Islāma valsts» un «Al Nusra» frontes nodalīšanos,» Lavrova teikto citēja Krievijas ziņu aģentūra TASS.

«Mēs apspriedām darāmās lietas, lai šīs vienošanās parādītos Krievijas gaisa spēku un ASV spēku, kā arī ASV vadītās koalīcijas aktivitātēs,» viņš piebilda.

Savukārt Kerijs otrdien atzina, ka sarunās ar Krieviju par sadarbību Sīrijā manāms progress, paužot cerību, ka nākammēnes varēs paziņot par jauniem soļiem, kas vērsti uz kauju apturēšanu.

Kerijam pagājušajā nedēļā bija maratonsarunas ar Putinu un Lavrovu. Viņi vienojās par «konkrētiem soļiem», lai Sīrijā atdzīvinātu pamieru un apkarotu džihādistu grupējumus. Tiesa gan, nekādas citas sarunu detaļas publiski netika izpaustas.

«Es uzskatu, ka mums ir progress,» pēc diskusijām ar Lavrovu sacīja Kerijs.

«Ja mēs veiksim mūsu darbu tikpat efektīvi, kā tas ir bijis pēdējo dienu laikā, kopš es biju Maskavā, es ceru, ka augusta sākumā (..) mēs būsim tādā situācijā, lai stātos jūsu priekšā un pateiktu jums, ko mēs spējam paveikt,» viņš sacīja.

«Vienkāršos vārdos (..) tas, ko mēģinām darīt, ir - stiprināt karadarbības apturēšanu, nodrošināt bāzi, kas mums patiesi ļaus sēsties pie galda un risināt reālas sarunas,» skaidroja Kerijs.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā «Islāma valsts» un «Al Nusra».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu