Spānijas sociālisti uz «pilsoņu kara» robežas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas sociālisti (PSOE) ceturtdien faktiski nonākuši uz iekšēja «pilsoņkara» robežas pēc tam, kad puse partijas vadības sākusi dumpi pret tās līderi Pedro Sančesu, kas gan varētu atvieglot iespēju izveidot jaunu valsts valdību.

«Skumja izrāde», «Karš» - vēsta Spānijas laikrakstu virsraksti pēc tam, kad 17 PSOE izpildkomitejas locekļi trešdien atkāpās no amatiem, paužot savu neapmierinātību ar Sančesa uzņemto kursu. Iepriekš partijas vadību, kurā kopā ir 35 cilvēki, bija pametuši vēl divi tās locekļi, kas nozīmē, ka vadību atstājis vairākums.

«Sociālisti pēdējos gadu desmitos jau ir izgājuši cauri citiem vētrainiem laikiem, bet

mēs nekad neesam pieredzējuši kaut ko tādu - apvērsumu, lai gāztu ierindas biedru demokrātiski ievēlētu ģenerālsekretāru,»

raksta labēji noskaņotais laikraksts «El Mundo».

44 gadus vecais Sančess ceturtdien tika redzēts ierodamies partijas galvenajā mītnē Madridē, lai apmeklētu krietni nepilnā sastāvā esošās izpildkomitejas sēdi.

Šobrīd nav zināms, kas tālāk notiks ar partiju.

«Apvērsumu liktenis izšķiras 24 stundu laikā pēc manevra,» norāda Madrides Karlosa III universitātes politikas profesors Pavlo Simons.

No trešdien atlūgumu iesniegušajiem vairāki bija tā sauktie partijas baroni jeb PSOE reģionālie līderi.

137 gadus veco partiju ilgi vajā iekšējā šķelšanās,

un tā ir pastiprinājusies pēc tam, kad PSOE cieta smagus zaudējumus nedēļas nogalē notikušajās reģionālajās vēlēšanās Galisijā un Basku zemē.

Krīze PSOE notiek brīdī, kad

Spānija deviņus mēnešus dzīvo bez pilnīgi rīcībspējīgas valdības.

Lai gan vēlēšanās, kas notika decembrī un jūnijā, visvairāk balsu ieguva līdzšinējā konservatīvā premjerministra Mariano Rahoja vadītā konservatīvā Tautas partija (PP), tā nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, lai varētu veidot valdību kaut vai bez netieša citu partiju atbalsta.

Sančesa opozīcija partijā vēlas, lai PSOE līderis ļauj PP izveidot valdību, atturoties balsojumā par uzticību tai un sociālistiem aizejot opozīcijā, kur tie varētu nostiprināt savas pozīcijas.

Ja Sančesa kritiķi gūs virsroku un spēs panākt, ka partiju turpmāk vada pagaidu administrācija,

pastāv iespēja, ka Rahojs mēģinās vēlreiz izveidot valdību,

apzinoties, ka šoreiz sociālisti uzticības balsojumā atturēsies.

Nākotne būs daudz neskaidrāka, ja virsroku tomēr gūs Sančess,

spējot ātri panākt jaunu partijas biedru balsojumu par tās vadību.

Sančesa stūrgalvīgā atteikšanās ļaut savam ilggadējam sāncensim izveidot valdību vairo risku, ka Spānijai nāksies izsludināt vēl vienas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas būs jau trešās pēdējā gada laikā.

Ja virsroku gūs Sančess, pastāv iespēja, ka partija iegrims «pilsoņu karā» un trešajās parlamenta vēlēšanās puse PSOE nostāsies pret viņu, norāda Simons.

Jebkurā gadījumā partija tiks ievērojami novājināta.

«Tas ir ievainojums, ko vidējā termiņā būs ļoti grūti sadziedēt,» uzsver Simons. «Šis jautājums ietekmēs PSOE iespējas vēlēšanās nākamo desmit gadu laikā,» viņš piebilst.

Sančess pirmdien paziņoja, ka neatkāpsies no līdzšinējās pozīcijas, liedzot Rahojam izveidot jaunu mazākuma valdību.

Tā vietā Sančess cer izveidot koalīciju ar kreiso ekstrēmistu partiju «Podemos» («Mēs varam»).

Pēc vienošanās ar centrisko partiju «Ciudadanos» un Kanāriju salas reģionālo konservatīvo partiju Rahojam vienalga pietrūkst sešu balsu, lai nodrošinātu absolūto vairākumu, kam nepieciešamas 176 deputātu balsis.

Taču, lai varētu izveidot PP vadītu mazākuma valdību, pietiktu ar sociālistu atturēšanos uzticības balsojumā.

Ja partijas nespēs jauno valdību izveidot līdz 31.oktobrim, nāksies izsludināt vēl vienas vēlēšanas,

kas varētu notikt ap Ziemassvētkiem.

Taču Sančess joprojām uzstāj, ka vēlas, lai PP pie varas nomainītu «pārmaiņu valdība».

Pirmdien viņš paziņoja, ka vēlas, lai 23.oktobrī notiktu sociālistu iekšējās vēlēšanas, kurās viņš atkārtoti kandidētu uz partijas līdera amatu.

Sociālisti sākuši zaudēt savus atbalstītājus, kas pieslejas «Podemos», kura pretendē aizstāt viņus kā lielākā partija politiskā spektra kreisajā flangā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu