Troļļu armija, viltus ziņas un viltoti dokumenti - Krieviju apsūdz informatīvā karā pret Zviedriju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas Starptautisko attiecību institūts pētījumā brīdina, ka Krievija pret Zviedriju sākusi informatīvo karu. Uzbrukums noritot, izmantojot nepatiesas ziņas un viltotus dokumentus, un tiek īstenots sabiedrības viedokļa maiņas ietekmēšanai, raksta «The Guardian».

Zviedrijas Starptautisko attiecību institūta pētnieki Krieviju apsūdzējuši viltus ziņu un dokumentu lietošanā, kā arī apzinātas dezinformācijas īstenošanā. Tā esot koordinēta kampaņa, kas vērsta uz sabiedrības viedokļa un lēmumu pieņemšanas procesa ietekmēšanu Zviedrijā.

Institūts veicis apjomīgu informatīvās telpas pētījumu, kas liecina, ka Krievijas mērķis esot apgrūtināt Zviedrijas valdības un amatpersonu iespējas saviem lēmumiem nodrošināt vajadzīgo atbalstu no sabiedrības.

Ziņojumā asi kritizēta arī Kremļa pārraudzītā ziņu aģentūra «Sputnik», kur bieži tiekot publicēti maldinoši ziņojumi, bet Krievijas politiķi nepieļaujami centušies iejaukties Zviedrijas iekšējās lietās.

Aģentūra «Sputnik» esot izmantojusi viltotus dokumentus un safabricētas ziņas, kurām par pamatu ņemta Zviedrijas presē izskanējusi informācija. Pēcāk sagrozītā veidā to starptautiskai auditorijai izplatījusi gan «Sputnik», gan «citi avoti Krievijas diplomātiskajās aprindās».

Ziņojumā atzīts, ka pētniekiem ir neiespējami noskaidrot, kā tieši šie viltojumi un viltus ziņas radītas, taču tās acīmredzami saskanot ar Krievijas stratēģiskajiem mērķiem.

Viens no Krievijas mērķiem esot «saglabāt ģeostratēģisko status quo», mazinot NATO lomu Baltijas reģionā, kā arī atturot Zviedriju no pievienošanās starptautiskajai militārajai aliansei, teikts ziņojumā.

Ziņojumā daudz runāts arī par Krievijas interneta «troļļu armiju», kuri virtuālajā vidē mērķtiecīgi vēršoties pret žurnālistiem un akadēmiķiem. Tāpat sistemātiski uzlauzti «Twitter» konti, lai no tiem izplatītu maldinošu informāciju. Zviedrijā darbojoties arī vairākas prokremliskas nevalstiskās organizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu