Bulgārijas valdības veidošana uzticēta ekspremjeram Borisovam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs ceturtdien valdības veidošanu uzticēja konservatīvās partijas GERB («Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību») līderim Boiko Borisovam, nobruģējot ceļu viņa trešajai valdībai.

Gaidāms, ka Borisovs, kura koalīcijā iekļāvusies nacionālistiski noskaņotā apvienība «Apvienotie patrioti» (OP), valdības sastāvu atklās 3.maijā, bet parlaments par valdības apstiprināšanu balsos dienu vēlāk.

GERB pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās 26.martā ieguva 95 no 240 deputātu vietām. Pret Eiropas Savienību (ES) kritiski noskaņotā OP vēlēšanās ieguva 27 vietas.

Sociālistiskā partija (BSP), kas solīja īstenot Krievijai draudzīgāku politiku, ar 80 deputātu vietām ir vadošā opozīcijas partija.

Bijušais miesassargs, ugunsdzēsējs, policists un Sofijas mērs Borisovs vadīja mazākuma valdību no 2009.gada līdz 2013.gadam, kad viņš bija spiests atkāpties pēc protestiem, kas vērsti pret nabadzību un korupciju. Pēc viņa demisijas valsti pārņēma nestabilitāte, kas trīs reizes - 2013., 2014. un 2017.gadā - lika rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas.

Borisova otrā valdība pastāvēja no 2014.gada novembra līdz 2016.gada novembrim, kad viņš demisionēja.

Borisovam priekšā stāv grūta cīņa ar plaši izplatīto korupciju, kā arī saspīlēto attiecību risināšana ar kaimiņvalsti Turciju.

Bulgārija arī bažījas, ka ES un Ankaras attiecību pasliktināšanās var izraisīt jaunu nelegālās imigrācijas vilni uz Balkāniem, tostarp Bulgāriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu