Polijā pieņem likumu par komunismu slavinošo pieminekļu nojaukšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Polijas parlamenta apakšpalāta Seims ceturtdien atbalstīja grozījumus pērn pieņemtajā likumā, kas aizliedz komunisma vai citas totalitāras iekārtas propagandu ēku un objektu nosaukumos, vēsta interneta vietne «Onet.pl», norādot, ka dokuments paredz nojaukt komunismu slavējošus pieminekļus, tostarp Sarkanās armijas memoriālus.

Grozījumus atbalstīja 408 deputāti, septiņi balsoja «pret», bet 15 atturējās.

Pērnā gada aprīlī pieņemtais likums par komunisma propagandas aizliegumu neregulēja jautājumus par komunistiskā režīma laika pieminekļiem.

Seima pieņemtajos grozījumos skaidrots, ka ar šādiem pieminekļiem un citiem līdzīgiem objektiem «nedrīkst pieminēt personas, organizācijas, notikumus vai datumus, kas simbolizē komunismu vai citu totalitāru iekārtu».

Grozījumi gan neattiecas uz pieminekļiem, kas atrodas kapos vai citās apbedīšanas vietās, objektiem, kas nav izstādīti vispārējai apskatei, vai kas tiek demonstrēti zinātniskos nolūkos, mākslas radīšanai, kā arī pieminekļi, kas iekļauti arhitektūras pieminekļu reģistrā.

Visus memoriālus, kas neietilpst minētajās kategorijās, paredzēts demontēt 12 mēnešu laikā pēc grozījumu stāšanās spēkā.

Ekspertu aplēses liecina, ka Polijā atrodas vismaz 469 šādi objekti. 250 no tiem ir veltīti Sarkanajai armijai.

Likumprojekta pavadvēstulē norādīts, ka, «saglabājot nosaukumus iestādēm un pieminekļiem, kas godina notikumus un cilvēkus, kuriem bijusi noziedzīga ietekme uz Polijas vēsturi, tiek dota iespēja totalitārisma aizstāvjiem virzīt savus uzskatus, kam ir negatīva ietekme uz sabiedrību».

Komunistiskā režīma laika pieminekļu nojaukšanu pērn rosināja Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN). IPN direktors Lukašs Kaminskis toreiz norādīja, ka šādi pieminekļi simbolizē «komunistiskās sistēmas kundzību Polijā». Tolaik Polijas mediji vēstīja par vairāk nekā 500 pieminekļiem, kas sabiedriskās vietās ierīkoti «pateicībā PSRS». Tika ziņots, ka vairumā gadījumu pieminekļi uzstādīti Sarkanās armijas pārstāvjiem un nevis pašiem poļiem. Tika rosināts pēc demontāžas pieminekļus novietot muzejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu