Baltkrievija uzaicina Igauniju novērot mācības «Zapad»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas Aizsardzības ministrija saņēmusi uzaicinājumu no Baltkrievijas piedalīties pasākumos, kuros tiks iepazīstināts ar septembrī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām «Zapad-2017», kā arī novērot mācības.

«Igaunijas aizsardzības atašejs tiek uzaicināts no 19. līdz 21.septembrim piedalīties brīfingā, mācību apskatā, mācību novērošanā un ekskursijā uz Baltkrievijas aizsardzības rūpniecības uzņēmumu. Ielūgumā nav detalizētas informācijas par šiem pasākumiem,» paziņojusi Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

«Lai gan nav runa par mācību novērošanu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ietvaros, ielūgums ir apsveicams solis no Baltkrievijas puses, lai padarītu šīs mācības caurskatāmas. [Igaunijas] Aizsardzības ministrija ir gatava piedalīties Baltkrievijas rīkotajos pasākumos, pamatojoties uz divpusējām attiecībām,» teikts Igaunijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Igaunijas Aizsardzības ministrija arī norādījusi, ka Krievija nav oficiāli informējusi EDSO par mācībām «Zapad-2017».

«Iepriekšējos gados ne reizi vien ir ticis konstatēts, ka Krievija (..) nav ziņojusi par mācībām vai ir ziņojusi, samazinot mācību mērogu,» piebilsts Igaunijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Jūlija vidū Baltkrievija solīja uzaicināt uz mācībām «Zapad 2017» novērotājus no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas, kā arī starptautiskajām organizācijām - Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, NATO, Neatkarīgo Valstu Sadraudzības, Kolektīvās drošības līguma organizācijas un Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs iepriekš paziņoja, ka 14.-20.septembrī Baltkrievijā plānotajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās «Zapad 2017» piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības, savukārt Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka «ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO». Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.

Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013.gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu