Lietuvā darbu sāks jauns radio raidītājs, kas cīnīsies pret Krievijas propagandu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Lietuvā no otrdienas sāks darboties jauns raidītājs, kas paredzēts cīņai ar Krievijas propagandas centieniem domāto radiostacijas «Radio Brīvā Eiropa - Radio Brīvība» (RFE/RL), pārraižu retranslēšanai krievu un baltkrievu valodā.

Pirms aptuveni pieciem gadiem būvēto vidējo viļņu raidītāju līdz šim Rietumvācijā izmantojis Pentagons, lai translētu ārvalstīs dislocētajiem amerikāņu karavīriem paredzētu programmu. Tas nomainīs veco iekārtu, kas šobrīd darbojas Kauņas pievārtē, Sitkūnos, un būvēta pirms 52 gadiem.

Jaunais raidītājs darbosies ar tādu pašu jaudu kā vecais - 75 kilovati, bet vajadzības gadījumā to varēs palielināt līdz 300 kilovatiem, pastāstījis uzņēmuma «Tarptautinis Baltijos bangu radijas» īpašnieks Rimants Pleiķis.

«Ja Krievija mēģinātu traucēt vai slāpēt šo programmu vai arī ja situācija Krievijā krasi pasliktinātos, mums būs iespēja ieslēgt šo raidītāju ar pilnu jaudu,» viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Pēc Pleiķa teiktā, darbojoties ar nepilnu jaudu, jaunais raidītājs nepaplašinās «Radio Brīvā Eiropa - Radio Brīvība» auditoriju ārvalstīs, bet retranslācijas kvalitāte krasi uzlabosies.

Jaunais raidītājs uz Lietuvu tika pārvests jau janvārī, bet aprīlī tas samontēts Anīkšču rajona Viešintās, un šobrīd pabeigta tā izmēģināšana.

ASV Kongresa finansētās «Radio Brīvā Eiropa - Radio Brīvība» pārraides, kas tiek retranslētas no Lietuvas, potenciāli var uztvert aptuveni 100 miljoni cilvēku Krievijas Eiropas daļā, Baltkrievijā, Ukrainā un Moldovā.

«Ja mēs gribam sūtīt vēsti uz austrumiem - vēsti krietni vien noslēgtākām, cenzētām, iegrožotām, melu un propagandas ietekmētām valstīm un sabiedrībām, šis raidītājs paver mums gluži citas iespējas to paveikt,» aģentūrai BNS sacījis Lietuvas Ārlietu ministrijas Austrumu kaimiņattiecību politikas departamenta padomnieks Mindaugs Žičkus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu