Polija apsūdz Makronu mēģinājumā ieviest protekcionismu ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas premjerministre Beata Šidlo trešdien apsūdzēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu «mēģinājumā ieviest protekcionismu» Eiropas Savienībā (ES) saistībā ar Makrona priekšlikumiem pārskatīt ES Pārsūtīto darbinieku direktīvas normas.

«Mani tiešām satrauc tas, ka Francijas prezidents pašlaik grauj Eiropas Savienības pīlārus un mēģina ieviest protekcionismu, vēršoties pret brīvo tirgu un pret cilvēku un pakalpojumu apriti,» Šidlo sacīja ziņu telekanālā «TVP Info».

«Tie ir satraucoši signāli. Es domāju, ka tagad ir laiks, kad vismaz dažiem no ES līderiem ir jāatbild uz jautājumu, vai vienotība viņiem ir svarīga ... vai daži no šiem līderiem grib sašķelt Eiropas Savienību,» teica Šidlo.

Makrons bija izvirzījis Pārsūtīto darbinieku direktīvas normu pārskatīšanu par vienu no svarīgākajiem solījumiem savā vēlēšanu kampaņā, un ir nodomājis uzstāt uz to ES samitā, kas notiks no 19. līdz 20.oktobrim.

Šī direktīva pašlaik ļauj uzņēmumiem no dalībvalstīm ar zemākām algām uz laiku nosūtīt darbiniekus uz bagātākām dalībvalstīm, izvairoties no tajās esošajiem augstākajiem sociālajiem maksājumiem. Polija ir valsts, kas gūst vislielāko labumu no pārsūtīto darbinieku direktīvas, un grib saglabāt nemainīgas tās pašreizējās normas.

Direktīva izpelnījusies ES bagātāko dalībvalstu, tostarp Francijas, kritiku, kuras apgalvo, ka tā rada sociālo dempingu, jo ļauj apiet bagātākajās valstīs esošās augstās veselības apdrošināšanas un sociālās iemaksas.

Austrumeiropas valstu valdības uzskata, ka Makrona ierosinājumi ir pārāk radikāli un mazinātu relatīvi nabadzīgāko valstu uzņēmumu konkurētspēju.

Augustā vēršoties pret Polijas viedokli šajā jautājumā, Makrons apgalvoja, ka Polija ir «valsts, kas izlēmusi daudzās jomās nostāties pret Eiropas interesēm,» un brīdināja Varšavu, ka tā riskē nākotnē nonākt bloka nomalē.

Šidlo toreiz uz Makrona izteikumiem reaģēja, apsūdzot viņu augstprātībā. Otrdien gan viņa izteicās, ka ir iespējams «kompromiss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu