Merkele: Vācija būtu gatava piedalīties «Irānas stila» sarunās ar Ziemeļkoreju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācija būtu gatava piedalīties «Irānas stila» sarunās ar Ziemeļkoreju par tās kodolprogrammu, paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

«Es nekavējoties teiktu «jā» gadījumā, ja mēs tiktu aicināti pievienoties sarunām,» sacīja Merkele intervijā, kas svētdien publicēta laikrakstā «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

Sarunas starp Irānu un sešām pasaules lielvarām noslēdzās 2015.gadā ar vienošanos, ka Teherāna pārtrauks kodolaktivitātes, kas ļautu tai iegūt atombumbu, savukārt pret Irānu tika atcelta daļa starptautisko sankciju. Šīs sarunas bija «ilgs, bet svarīgs diplomātijas periods», kas novedis pie «laba rezultāta», norādīja Merkele.

«Es varētu iedomāties šādu formātu Ziemeļkorejas konflikta noregulējumam. Eiropai un īpaši Vācijai būtu jābūt gatavām sniegt ļoti aktīvu ieguldījumu,» teica Merkele.

Viņa sacīja, ka pēdējās nedēļas laikā viņai bijušas telefonsarunas par Ziemeļkorejas krīzi ar Francijas, ASV, Ķīnas, Dienvidkorejas un Japānas līderiem, un pirmdien viņa par to runās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Vašingtona ir pieprasījusi pirmdien ANO Drošības padomē balsot par jaunām sankcijām pret Phenjanu saistībā ar tās 3.septembrī veikto ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Šīs sankcijas ietvertu aizliegumu uz Ziemeļkoreju eksportēt naftu, Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna aktīvu iesaldēšanu un aizliegumu importēt Ziemeļkorejas tekstilizstrādājumus. Tomēr domājams, ka sankcijas neatbalstīs Krievija un Ķīna, kurām ANO Drošības padomē ir veto tiesības.

Merkele intervijā sacīja, ka atbalsta sankcijas kā līdzekli, lai panāktu, ka Phenjana sēžas pie sarunu galda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu