ES: Nav vajadzības pārskatīt kodolvienošanos ar Irānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni trešdien paziņoja, ka nav vajadzības pārskatīt kodolvienošanos ar Irānu un ka šī vienošanās «strādā», neraugoties uz ASV pausto kritiku un prasībām to pārskatīt.

«Nav vajadzības pārskatīt vienošanās daļas, jo vienošanās attiecas uz kodolprogrammu un kā tāda tā strādā,» Mogerīni sacīja reportieriem pēc ANO notikušas sanāksmes, kurā piedalījās sešas lielvalstis, kuras noslēgušas šo vienošanos ar Irānu.

«Mēs visi esam vienisprātis, ka līdz šim visas puses īsteno šo vienošanos,» teica ES augstā pārstāve.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons un Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs trešdien pirmoreiz tikās ar partneriem, kas atbalsta 2015.gadā noslēgto vienošanos, saskaņā ar kuru tika mīkstinātas sankcijas pret Irānu apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežojumiem.

ASV prezidentam Donaldam Trampam līdz 15.oktobrim ir jāsniedz ziņojums ASV Kongresam par to, vai viņš var apliecināt, ka Irāna pilda šo vienošanos.

Tramps otrdien savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā nosauca šo kodolvienošanos, kas noslēgta Baraka Obamas prezidentūras laikā, par «apgrūtinājumu» ASV. Tilersons vēlāk apstiprināja, ka šī vienošanās ir «jāpārskata».

Mogerīni, kas vadīja trešdienas sanāksmi, sacīja, ka būtu nesaprātīgi no jauna atvērt šo vienošanos laikā, kad pasaule saskaras ar Ziemeļkorejas radītiem kodoldraudiem.

«Mums jau ir viena potenciāla kodolkrīze. Mums noteikti nav vajadzīgs iesaistīties vēl vienā,» teica Mogerīni.

2015.gadā noslēgto kodolvienošanos ir parakstījušas Irāna, ASV, Francija, Krievija, Ķīna, Lielbritānija un Vācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu