ASV izsludināta opioīdu krīze: pērn narkotikas prasījušas 59 000 cilvēku dzīvības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu izsludināta valsts mēroga opioīdu krīze. 2016.gadā no narkotiku pārdozēšanas ASV mira vairāk nekā 59 000 cilvēku, liecina «The New York Times» apkopotā informācija. Cīņa ar narkotiku epidēmiju bija viens no skaļākajiem Trampa priekšvēlēšanu solījumiem, taču, par spīti krīzes izsludināšanai, cīņai ar to papildus finansējums pagaidām nav atvēlēts.

«Narkotiku atkarības sērga nav taupījusi nevienu mūsu sabiedrības daļu - ne jaunos, ne vecos, ne bagātos, ne nabagos, ne pilsētniekus, ne lauciniekus,» sacīja Tramps. «Tā ir briesmīga, briesmīga situācija.»

«Šī epidēmija ir nacionāla līmeņa ārkārtas situācija veselības jomā,» viņš uzsvēra.

Valdība plāno uzsākt vērienīgu reklāmas kampaņu, kurā aicinās iedzīvotājus nesākt lietot opoīdus. Tramps minēja personīgu piemēru - savu brāli Fredu, kurš visu mūžu esot cīnījies ar atkarību no alkohola, un tādēļ Tramps esot kļuvis par nedzērāju.

Krīzi oficiāli izsludināja ASV sekretārs veselības jautājumos Ēriks Hargans. Valdības plānos ietilpst ārstu izglītošana par drošu opioīdu izrakstīšanu pacientiem un jaunu, atkarību neizraisošu pretsāpju medikamentu izveidošanu. Plānots arī aktīvāk bloķēt fentanila - lēta, taču ļoti spēcīga sintētiskā opioīda - ievešanu ASV.

Republikāņu kongresmeņi norāda, ka prezidenta paziņojums esot pirmais solis, lai izglītotu sabiedrību par opioīdu krīzi un apkarotu tās iemeslus un briesmīgās sekas. Taču demokrāti uzskata, ka Tramps pret samilzušo problēmu vērsies ar nepietiekamu stingrību, turklāt tūlītēja finansējuma nepieprasīšana liecinot par nenopietnu attieksmi.

«Opioīdu epidēmijas dēļ no Amerikas ik dienu izplūst dzīvība, taču prezidents Tramps valstij piedāvā uzlīmēt plāksteri, kad nepieciešams žņaugs,» norāda demokrātu senators Edvards Markijs no Masačūsetsas. «Tā vietā, lai nodrošinātu ārkārtas finansējumu mūsu štatiem un kopienām, prezidents Tramps piedāvā tukšus vārdus un nepietiekamus pasākumus.»

ASV narkotiku pārdozēšana ir biežākais nāves iemesls cilvēkiem, kas nav sasnieguši 50 gadu vecumu, raksta «The New York Times». 2016.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, no pārdozēšanas mirušo cilvēku skaits palielinājās par 19%. Sagaidāms, ka šogad opioīdu problēma samilzusi vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu